20130802-162830.jpg

Norsk EM-suksess har gjort Norges fotballjenter til kjæledegger over hele landet. Nå håper jeg også flere får øynene opp for den hjemlige serien.

For EM var en stor, stor suksess. EM-sølv ble det til slutt for de norske jentene, selv om gullet var det de fortjente.

Det har vært et fantastisk arrangement for kvinnefotballen generelt og ikke minst norsk kvinnefotball. At 41.301 tilskuere ser en EM-finale for kvinner har aldri skjedd før. Den tidligere rekorden var på rundt 29.000 fra EM i England 2005.

Og det ble også ny tilskuerrekord hele mesterskapet sett under ett.

216.888 tilskuere var det på de totalt 25 EM-kampene, og med det var det en enorm økning fra EM i Finland for fire år siden. Da var det 129.000 tilskuere igjennom hele mesterskapet.

Jentene ble også hyllet av mange fans som møtte opp på Gardermoen når de kom hjem, samt flere hundre som møtte opp for å hylle jentene da de tok turen til Ekeberg og Norway Cup mandag.

I tillegg fikk de hyllest av rundt 12.500 tilskuere i pausen på Tippeliga-kampen mellom Vålerenga og Sarpsborg 08. Også det mandag.

Det var veldig gledelig å se jentene bli hyllet av så mange. Absolutt fortjent for de norske jentene 🙂

Vil det vare?
At pressedekningen og interessen rundt kvinnelandslaget har vært enorm i EM er det ingen tvil om.

Det har vært et realt mediekjør for de norske jentene. Uvant for dem, men sikkert morsomt også.

NRK, TV2, VG, Dagbladet, Aftenposten, NTB, ANB, diverse lokalaviser, utenlandske medier og ikke minst FotballMagasinet (hvor jeg jobber). Det har vært dekning fra alt som er å finne egentlig.

Bra dekning og en fantastisk innsats av de norske jentene som har EM-sølv. Det har nok hjulpet en del på det også.

Interessen hjemme i Norge kan heller ikke klages på. Over 500.000 seere i snitt hadde NRK på både semifinalen mot Danmark og finalen mot Tyskland. I tillegg dro nok Eurosport en del seere, men de fører ikke seertall i Norge.

En markedsandel på 55,1 prosent i semifinalen og 65,4 prosent i finalen hadde NRK med disse tallene.

Så med dette kan man ikke klage på hverken mediedekning eller interesse hjemmefra.

Men så kommer spørsmålet opp: Vil det vare?
At norsk EM-suksess hjelper på interessen er det som sagt ingen tvil om, men hvor lenge kan de leve på suksessen fra året EM, og vil norsk media følge opp kvinnefotballen fremover.

Personlig tviler jeg dessverre litt på det!

Lørdag 3. august sparkes vår hjemlige liga, Toppserien, i gang igjen.

Der vil jeg tro at lokalmedia kommer, men utenom det tror jeg det kun blir oss (FotballMagasinet) som vil dukke opp. Få riksdekkende mediehus vil nok være på plass.

Så hva med resten av Norges mediebedrifter, som har hjulpet til med å promotere norsk kvinnefotball gjennom årets EM?

Jo, de vil nok dessverre få det for travelt med herrefotballen. Tippeligaen, Adeccoligaen med mer som også er i full gang, men selvfølgelig håper jeg på å se andre medier tilstede på de forskjellige arenaene utover høsten.

Fortjener all oppmerksomhet de kan få
Jeg håper at jentene får den oppmerksomheten de fortjener fremover også i den hjemlige serien. Det fortjener de absolutt. Ikke bare jentene som har tatt EM-sølv, men også de mange tusen fotballjentene som har sittet hjemme å sett landslagets suksess. De fortjener også større oppmerksomhet.

Tilskuersnittet i Toppserien er på 206,6 tilskuere i snitt per kamp så langt i årets serie. Stabæk topper listen med sine 293 tilskuere i snitt.

Jentene fortjener en større støtte enn dette fra tribunen synes jeg. Takk til de som faktisk har tatt turen på Toppseriekamp i år, men dere andre. Ta dere en tur dere også da vel.

Men selv om det ble EM-sølv og suksess for jentene tror jeg ikke det kommer til å være en umiddelbar virkning, har nå norsk kvinnefotball et godt grunnlag å bygge videre på. Det arbeidet må starte så fort som mulig, slik at man får utnyttet den interessen som faktisk er tilstede for øyeblikket. Man må unngå at interessen dabber av. Noe som kan skje om det ikke tas grep med en gang.

Nå håper jeg på å se mange tilskuere og mye støtte utover høsten på de forskjellige arenaene.

GRATULERER
Til slutt vil jeg nok en gang gratulere de norske jentene med et fantastisk arrangement. Utrolig morsomt å kunne følge dere tett under EM. Bare s
ynd det ikke ble seier i finalen (Noe som absolutt var fortjent), men sølv er en fantastisk prestasjon med tanke på forventningene i forkant av mesterskapet.

Takk for et fantastisk arrangement til Verdens Beste Jenter 🙂

Så ta turen å se EM-heltinnene og de andre Toppseriespillerne live på stadion utover høsten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..