Det er mange som benytter bildene Kvinneidrett.no tar. Noen har fått godkjennelse, noen kjøper de, mens det også er mange som bruker de uten å spørre. Det kalles stjeling og er på lik linje med f.eks. et butikktyveri. Dette ønsker vi å rydde opp i nå.

(For enkeltspillere og utøvere, scroll litt nedover)

Et bilde vi tar er det kun Kvinneidrett.no som eier rettighetene til. De kan ikke selges videre av andre, de kan ikke gis videre fra en spiller til en lokalavis f.eks. uten godkjennelse fra fotografen selv. Et bilde er et åndsverk rett og slett og fotografen sitter på alle rettigheter, så lenge det ikke er gjort noen avtale i forkant.

Bruker man bildet uten tillatelse er det som å stjele. Det på lik linje som et butikktyveri.

For å ta en sammenligning:

Butikkene kjøper inn varer til en innkjøpspris. Denne er gjerne lavere enn det varen selges for, men man må tenke på at butikken også skal betale en selger for at han skal være på jobb. De betaler også husleie der de har sin filial. Alle utgiftene må dekkes opp og dermed selger de varene sine til priser som gjør at de får en profitt ift. innkjøpsprisen.

Slik fungerer det også i fotobransjen. En fotograf bruker mye tid på å ta bilder, og ikke minst redigere de. I tillegg kommer kjøring eller kollektiv transport inn i bildet. Sist, men kanskje viktigst. Det koster med fotoutstyr. Et godt kamera for å ta bilder innenfor sport koster fort 25 til 35 000 kroner, i tillegg trenger du en PC med redigeringsmuligheter. Samtidig er det mange som har utstyr til 3-4 ganger den prisen også. Det koster å ta gode bilder med andre ord.

Spørsmålet da er: Hvorfor vil du betale for en ny bukse, men du skal ha bildet gratis? Det handler til syvende og sist om det samme.

I sommer opplevde vi blant annet myers utgifter på en tur til Ungarn og Sveits for å dekke U20-VM i håndball og J19-EM i fotball. Når vi ble kontaktet for bilder da, så forventet flere av de som kontaktet oss å få bildene gratis. Når vi nevnte pris på bildene, så var det plutselig ikke interresant lenger. Det må samtidig nevnes at det også var folk som skjønte oss og betalte gjerne for bilder.

Fra nå av er det rett og slett stopp! Ingen får bruke bilder uten å få en godkjennelse først. Det tar dere ikke lange tiden å ta en telefon eller sende en mail/melding.

Før har vi latt klubber bruke bilder vederlagsfritt, men også der sier vi stopp nå (med mindre du har en avtale). Dette skrivet gjelder med andre ord både klubber og aviser/nyhetssteder, samt agenter og private sponsorer.

Disse har godkjennelse til å bruke bilder uten å spørre om lov (dette grunnet avtaler som allerede er inngått):

 • LSK Kvinner FK
 • Sandviken Toppfotball
 • Oppsal Håndball
 • Innebandymagasinet
 • Fotballkollektivet / Stang Inn
 • Støtt Norsk Kvinnefotball
 • Hordalandsfotball
 • Magasinet Breddefotball
 • Sotahjørnet
 • Mallorca Toppfotball
 • Håndballspiller
 • DeportesFemeninos.es

Følges ikke retningslinjene her fremover, så vurderer vi  ta det drastiske tiltaket å legge alle bilder bak betalingsmur, legge på et enda større vannmerke eller lignende.

For spillere og utøvere, samt klubber med avtale:

Dere skal få bruke bilder vederlagsfritt på Instagram, Facebook, Twitter med mer, men vi velger å gi dere tre retningslinjer (regler).

 1. Ikke fjern vannmerket (der det står fotografens navn og logo)
  – Hvis dere ønsker å ha bildet mer firkantet eller avlangt eller noe lignende, så ta heller kontakt, så vil jeg beskjære bildet og redigere det som dere ønsker, samt legge på riktig vannmerke.
 2. Tagg Kvinneidrett.no og helst også fotografen
 3. I tillegg skal det stå Foto: Kvinneidrett.no / Andreas Kristoffer Berge (@andreaskberge) i tekst på bildet (evnt. den fotografen som har tatt bildet)
  – Du kan bruke foto-emojien istedenfor ordet Foto om du ønsker.

Det viktigste er da med andre ord: Ikke fjern vannmerket, tagg oss og gjerne fotografen (dette gjelder spesielt på Instagram) og skriv i teksten hvem som har tatt bildet.

Så kommer det neste. Ønsker spillere bildene uten vannmerke og i full kvalitet til f.eks., så tar dere kontakt. Da vil dere få en pris på hva det vil koste å få bildet. Spillere og deres familie vil da i så fall få bildet til rabattert pris, så lenge det skal brukes i privat sammenheng.

Vi laster nå opp alle bilder i original størrelse og sender ikke over bilder uten vannmerke gratis!

Så en meget viktig ting for spillere: IKKE gi bildene bort til aviser uten å spørre oss (de må betale for bilder)

Til slutt kommer prisene:

 • 1 bilde = 1 250 NOK + MVA
 • 2 bilder = 2 000 NOK + MVA
 • 3 bilder = 2 800 NOK + MVA
 • 4 bilder =  3 600 NOK + MVA
 • 5 bilder = 4 000 NOK + MVA

Du vil med andre ord få rabatt ved bestilling av flere bilder!

Ved bildetyveri vil avgiften ligge på 2 990 NOK + MVA per bilde og her følger vi dermed satsene for engangsbruk av bilder satt av Norsk Journalistlag!

Ved kjøp av bilde har du lov til å bruke det opp til flere ganger, men ikke gi det videre/selge det videre til andre.