Julie Bøe Jacobsen (23) tok korsbåndet tilbake i 2016, men kjempet seg tilbake og var med på A-landslaget. Så kom det en ny korsbåndsskade i 2020 og den blide jenta fra Nittedal har måttet jobbe mot et nytt comeback. Det comebacket nærmer seg og i dag er det nøyaktig ett år siden den grufulle kvelden i Åsenhallen. Vi tok en prat med en av de mest lovende håndballspillerne i Norge.,

– Per nå er status at jeg begynner å nærme meg å være litt med i hallen, sa Julie da vi møtte henne til en prat under Avkast før sesongstart i år.

– Jeg har operert to ganger nå. Korsbåndet tok jeg i oktober, men så fikset jeg en menisk i mai. Det satt meg egentlig ganske greit tilbake, men jeg har begynt å løpe og jobber med litt forflytning. Jeg tenker at det vil være realistisk å si at man kan være hundre prosent etter jul, sier 23-åringen.

Første korsbånd

Vi hadde en lengre prat med Julie, men først tar vi bakgrunnshistorien hennes for å sette ting i kontekst.

Vi skrur tiden tilbake til 2016. I Kvinneidrett.no kåret vi henne til sesongens unge spiller for sesongen 2015/16. Hun var Norges største talent og hadde allerede markert seg som en viktig spiller for Rælingen. Alle kunne se at Julie var en spiller for framtiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julie (til høyre) sammen med redaktør i Kvinneidrett.no, Andreas Kristoffer Berge da hun fikk prisen i 2016.

Hun ble så tatt ut til VM-troppen til LK98 i 2016. Mesterskapet holdes som regel i juli og de har en precamp før de reiser på mesterskapet. Bøe Jacobsen var der uheldig på trening og tok korsbåndet. Dermed mistet hun både mesterskapet, men også sesongen etter med Rælingen. I tillegg mistet hun EM med LK98 i 2017.

Hun jobbet knallhardt gjennom den tøffe perioden og 29. august 2017 var hun tilbake på håndballbanen. Etter 14 måneders skademareritt fikk hun 10 minutter og 55 sekunder på banen for Rælingen i deres cupseier mot Lillestrøm. Comebacket var en suksess og hun fikk også med seg fire scoringer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julie i sin comeback-kamp mot Lillestrøm tilbake i 2017.

VM-sølv

Etter en god 2017/18-sesong, hvor Julie var toneangivende i Rælingens opprykk til Eliteserien igjen, ble hun belønnet med plass på LK98 sitt siste mesterskap i 2018. Det ble en suksesshistorie uten like. Norge herjet fra ende til annen og endte opp med finale mot Ungarn. Det i en heksegryte og stappfull hall i Debrecen i nettopp Ungarn. Vertsnasjonen fikk det tøft i finalen mot Norge og lå under halvveis, men til slutt endte det dog med ungarsk seier. Likevel kunne Norge være stolte av en vanvittig prestasjon.

Midt oppi det hele sto Julie. Hun var stolt etter å ha fått VM-sølvet, men også stolt over å ha kommet tilbake som hun hadde gjort.

(Artikkelen fortsetter under videointervjuet med Julie etter å ha blitt finaleklar i 2018, samt bildet)

Julie med gullmedaljen etter junior-VM 2018.

Byåsen og A-landslaget

Men det stoppet ikke der for Julie. Hun flyttet til Trondheim for å spille håndball på Byåsen ved siden av studiene sine, og i likheten med i Rælingen, ble hun fort en viktig spiller.

I to sesonger herjet hun i norsk Eliteserie og i 2019/20-sesongen ble hun kåret til årets playmaker i ligaen og Byåsen tok bronse. Det førte til at hun raskt kom med på rekruttlandslaget. Denne utviklingen la også A-landslagssjef Thorir Hergeirsson merke til, og Julie ble belønnet med plass på en A-landslagssamling sommeren 2020. Det ga stor mersmak og når Byåsen gikk i gang med 2020/21-sesongen fikk hun mer lederansvar i klubben og hun vokste mye på det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julie jubler for scoring mot Oppsal forrige sesong før korsbåndsskaden kom.

Ny korsbåndsskade

Hun ble bare bedre og bedre, fram til hun var på besøk i Åsenhallen i starten av oktober. Der skjedde det som ikke skulle skje, igjen.

Et par minutter før slutt tok nemlig Julie korsbåndet for andre gang, denne gang i det andre kneet. I tillegg ble det en delvis skadet menisk. Hun visste med en gang hva det innebar. Mange måneder uten håndball.

I dag er det nøyaktig ett år siden marerittkvelden i Rogaland 7. oktober 2020 og Julie er ved godt mot. Hun håper nå på et comeback etter jul, og hun ønsker å komme tilbake der hun slapp, om ikke bedre.

– Absolutt. Jeg håper jeg kan komme tilbake der det slapp før korsbåndsskaden.

Samtidig er hun klar på at tålmodighet er viktig.

– Jeg håper virkelig det at jeg kan komme tilbake og komme opp på det nivået som jeg var når jeg ble skadet. Selvfølgelig, så må man være tålmodig. Det er kanskje nesten en av de vanskeligste fasene i en sånn korsbåcdsperiode. Det er akkurat da du har så lyst, men det tar litt tid å komme ordentlig tilbake på banen. Jeg håper det kan gå fort og at jeg kan være med å bidra i Byåsen-trøya etter jul.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julie tar en av mange straffer under junior-VM i 2018. Denne gang i finalen mot Ungarn.

Vet hva som kreves

Det å ha vært skadet tidligere har dratt med seg både fordeler og ulemper.

– Jeg føler det er både fordeler og ulemper med å ha vært skadet tidligere. Man vet hva man går til og hva som kreves for å komme tilbake på et toppnivå igjen, men samtidig vet man også hvor drit det er.

– Men jeg tror at jeg egentlig har tatt med meg den erfaringen til det positive og jeg har som sagt visst hva som kreves for å komme tilbake.

Vi Spør Julie videre om framtiden. Det er kanskje ikke så lett å se for langt frem etter slike skademareritt som hun har vært igjennom, men vi vet at vi snakker med en ambisiøs og fryktløs håndballjente.

– Jeg har for det første veldig lyst til å bare komme tilbake på det nivået man var, også håper jeg at man kan ta ekstra steg. Når man har vært på en A-landslagssamling, så har man jo lyst til å komme der igjen, så det er absolutt et mål, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julie jubler over scoring på rekruttlandslaget i 2019.

Har tro på satsingen

Og i førsteomgang er det Byåsen som gjelder. Hun har blitt jaktet av flere klubber før den siste skaden, men hun ønsker å fullføre studiene i Trondheim og hun har stor tro på prosjektet i klubben.

– Ja, absolutt. Jeg har stor tro på den satsingen som skjer i Byåsen om dagen. Man har kanskje blitt litt gjort narr av når man sier man har en ung og sulten gruppe (ble nevnt ofte under Avkast-arrangementet i en spøkefull setting journ.anm.), men det er akkurat det vi er. Mange av de som er ute er flere av de rutinerte. Det skal bli godt å få tilbake Ida Aalstad, for hun blir viktig for oss. Jeg har absolutt troen på at Byåsen kan ha en veldig god utvikling i året som kommer, og være bra for meg og.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Julie i aksjon for Byåsen forrige sesong. Nå nærmer hun seg comeback.

Ønsker mer publikum

Håndballinteressen i Trondheim er bra, men Julie ønsker mer publikum og mer engasjement rundt klubben fremover.

– Interessen er veldig bra. Jeg skulle ønske det var enda mere publikum og greier rundt Byåsen, for jeg synes at det er en veldig profesjonell klubb. Alle som er i klubben har store ambisjoner og jeg håper at vi kan komme oss høyere på tabellen nå. Vi satt topp fem det året her, men det har litt med hvilket lag vi har og at vi bygger og utvikler både i og rundt klubben.

På sikt håper Julie på at Byåsen skal kjempe i toppen i fremtiden.

– Jeg håper at når vi har fått utviklet enda bedre at vi kan være med helt oppe i toppen igjen som den profesjonelle klubben vi er, sier hun avslutningsvis.

Julie under avkast-arrangementet før sesongstart i år.

FAKTA:

Julie Bøe Jacobsen
Født: 23.06.1998
Fra Nittedal
Draktnummer: 33
Posisjon: Bakspiller midt / Playmaker
Tidligere klubber: Nit/Hak og Rælingen
Meritter: NM-gull U20 med Byåsen (2018), bronse i Eliteserien med Byåsen (2019/20), VM-sølv med LK98 (2018), Årets playmaker Eliteserien (2019/20)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..