Julia Charlotte Tveter Arnesen er hjemme igjen etter spill i Danmark og klar for å hjelpe Sarpsborg 08 i jakten på en plass i 1. divisjon. Vi tar deg en kort tur gjennom hennes karriere.

Arnesen startet fotballkarrieren sin i Lisleby på Sentralidrettsanlegget i hjembyen Fredrikstad, kun få meter hjemmefra. I 2013 tok hun steget videre til Sarpsborg 08 i 1. divisjon. Der ble hun i en årrekke og tok etter hvert over kapteinsbindet i laget. Hun var med på både opp- og nedturer i Sarpsborg, og hun har så langt godt over 100 kamper for klubbens A-lag.

I hennes første og andre sesong i klubben ble det kvalifiseringskamper mot Amazon Grimstad for å rykke opp fra 1. divisjon til Toppserien. I 2013 ble det tap 2-3 over to kamper, mens i 2014 ble det tap 1-5 sammenlagt.

Nedtursperioden

I 2015 begynte nedturen for Sarpsborg. Laget endte sist i 1. divisjon og rykket således ned til 2. divisjon. I 2016 havnet de så i nedrykksstriden, men holdt plassen i 2. divisjon, men på høsten ble laget «kastet ut» av egen klubb.

– Det kom helt uventet på oss at vi skulle få den beskjeden. Den fikk vi en halvtime før vi skulle ut å trene, så da satt vi jentene i garderoben og gråt om hverandre. Vi skjønte ikke helt hva som hadde skjedd, sa Arnesen, som på den tiden var lagets kaptein, til Kvinneidrett.no den gang.

18. oktober 2016 vedtok nemlig Sarpsborg 08 at damesatsingen i klubben skulle avvikles. Videre skulle de støtte en klubb som ønsket å ta over satsingen med 100 000 kroner i startkapital, men etter mye om og men i den påfølgende tiden gjorde dog klubben retrett.

– Det har i denne prosessen vært avgjørende å finne gode løsninger. Basert på alle fakta vi i dag besitter er det åpenbart for styret at det å reorganisere og fortsette er den beste løsningen. Det har fra styrets side vært viktig at det ikke skal gå prinsipp i denne saken og derfor velger vi å endre vårt vedtak, sa styreleder, Cato Haug i en pressemelding på klubbens hjemmesider den gang.

LES OGSÅ:

Arnesen: – Gruppa kom sterkere ut av det

Tok grep

Det var en tøff periode for jentene i klubben, men Arnesen så likevel positivt på fortsettelsen og følte at samholdet i gruppa var styrket.

– Jeg tror gruppa kom sterkere ut av det her, for vi sto skikkelig samla når det her skjedde med oss. Vi har blitt knyttet sammen på en helt annen måte på grunn av det der, for vi sto sammen om det og alle var i samme situasjon, sa Arnesen da vi snakket med henne i desember 2016.

I ettertid tok klubben grep og opprettet stillinger hvor de ansatte folk for å kun jobbe inn mot damelaget. Det har siden resultert i  henholdsvis femteplass (2017), åttendeplass (2018) og fjerdeplass (2019) i 2. divisjon så langt, men pilen peker på mange måter i riktig vei.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Til Røa og Toppserien

I mellomtiden tok Arnesen et valg om å prøve lykkne i Toppserien hos Røa. Der fikk hun kun et par innhopp og hun imponerte riktignok i det hun gjorde i de kampene, men ikke nok til å få spille mer fast.

Totalt ble det to kamper i Toppserien og tre NM-kamper for Arnesen i Røa. For rekruttlaget ble det derimot ti mål på 21 kamper og hun var en meget stor bidragsytter på rekruttlaget som spiller i 2. divisjon.

Se intervju med Arnesen fra da hun ble Røa-spiller:

 

Til dansk toppfotball

Etter 2020-sesongen bestemte hun seg for å flytte hjem til Fredrikstad for å kombinere med fotballen. Da var det Fredrikstad i 3. divisjon og Sarpsborg 08 i 2. divisjon som kjempet om underskriften hennes, men det var før danske Aalborg kom med et tilbud. Klubben endte sist i den øverste divisjonen og skulle ut i sluttspill for å beholde plassen. Det fristet Arnesen å prøve lykke seg på et utenlandsopphold og hun valgte dermed å flytte til Danmark for et par måneder.

Hun hadde en meget god start på oppholdet med scoring allerede i sin første kamp (en treningskamp). I den danske ligaen var hun blant lagets beste spillere i flere av kampene Kvinneidrett.no så på stream, og hun var veldig delaktig til å hjelpe laget til å holde plassen. Det etter å en andreplass i kvalifiseringsligaen, kun slått av AGF fra Aarhus.

– Det var veldig gøy. Jeg følte at jeg kom godt inn i laget, og det var ikke så langt når jeg først skulle til utlandet. Så det var en fin overgang og jeg trivdes kjempegodt og det var en veldig fin opplevelse å være med på å holde plassen, så det var supergøy. Jeg er veldig glad for at jeg dro, sier Arnesen til Kvinneidrett.no når vi møter henne i etterkant av oppholdet.

*For å beskrive det danske seriesystemet kort, så er det litt som det Norge ønsker å innføre fra 2022-sesongen. Det spilles først en dobbel serie før topp seks spiller om gullet, mens bunn to går sammen med fire lag fra 1. divisjon for å danne en kvalifiseringsliga. Der spilles en ny dobbel serie og de to beste får plass i neste års toppdivisjon, mens de fire andre spiller 1. divisjon det påfølgende året.

LES OGSÅ:

Arnesen klar for Aalborg: – Det blir veldig spennende

Tilbake i et Sarpsborg 08 som satser

I 2020 ble det ingen serie i 2. divisjon i Norge, men likevel tok Sarpsborg 08 videre grep. Historien fra 2016 er glemt og nå satser de hardt på damefotballen og har blant annet hentet Leif Tsolis til klubben som trener. Samtidig har de gitt gode rammer og fasiliteter for at damene skal lykkes og likestilling står mer i fokus enn noengang. Nå er det en meget god stemning både i og rundt laget. Kvinneidrett.no fikk et godt innblikk i klubbens satsning da vi var i Sarpsborg på en treningskamp mot Sandefjord tidligere i sommer.

Samme dag vi var på besøk skrev også Arnesen under for Sarspborg 08, som dermed vant drakampen mot Fredrikstad. Samtidig var Aalborg, etter det Kvinneidrett.no kjenner til, interessert i å skrive ny kontrakt med midtbanespilleren.

– Det er deilig å være tilbake i Sarpsborg 08 og godt å komme i gang med en seier, sier Arnesen etter sesongåpningen i 2. divisjon søndag.

Søndag gikk nemlig årets første seriekamp og den første seriekampen siden høsten 2019 for Sarpsborg 08. Det endte med 4-0-seier over Gjelleråsen. Arnesen var meget god i kampen og skaffet blant annet straffen som førte til 2-0-scoringen.

– Det var veldig deilig. Vi har ventet på seriestarten, så det var deilig at vi scorer fire og holder nullen, sier hun til Kvinneidrett.no når vi møter henne etter kamp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cupfinale i hver kamp

Sesongen i år er meget kort. Ligaen består av kun ni lag og det er kun enkel serie i år. Det gjør at det bløir totalt åtte seriekamper og dermed så og si en cupfinale i hver eneste kamp.

– Det blir veldig spennende. Det er litt nå cupen startet for oss. Vi må vinne hver kamp. Det er nesten det eneste som er godt nok. Vi tar en kamp av gangen, så får vi telle opp poeng på slutten.

Den store favoritten til å vinne avdelingen er dog Ull/Kisa, som for øvrig slo Sarpsborg 08 2-0 i første runde av NM. Nærmeste utfordrer er nettopp Sarpsborg, som er revansjelystne etter cuptapet.

– Veldig. Det pleier å være sånn at om man ryker i cupen, så vinner man i serien, så vi håper på at det stemmer nå og, sier hun avslutningsvis til Kvinneidrett.no.

Neste kamp for Sarpsborg 08 er for øvrig mot gamleklubben til Arnesen da Røa kommer på besøk til Sarpsborg Stadion med sitt rekruttlag førstkommende søndag.

SE OGSÅ: Bildegalleri fra kampen mellom Gjelleråsen og Sarpsborg 08

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..