Årets sesong i Toppserien har blitt omtrent som forventet, men er nivået så godt som alle skal ha det til? Vi tar en oppsummering av første halvdel og gir våre meninger om Norges øverste divisjon. I tillegg har vi kåret vårens spiller, vårens unge spillet, vårens trener, vårens scoring og ikke minst vårens lag.

(Foto hovedbilde: Odd Løvset, Hordalandsfotball)

En kommentar av ansvarlig redaktør i Kvinneidrett.no, Andreas Kristoffer Berge.

Toppserien 2020 var en meget spennende sesong og 2021 har blitt like spennende. Det kjempes med nebb og klør både i topp og bunn. Nivået på serien sies å aldri ha vært bedre, men der er vi uenig. Vi synes nivået på ligaen har falt de siste fem-seks årene. Cirka etter 2015-sesongen har toppnivået på ligaen blitt svakere og svakere og det som gjør at ligaen er jevnere enn noengang handler om at lagene som lå bak LSK Kvinner har tatt igjen de gule og svarte, hovedsakelig på grunn av at LSK Kvinner har blitt svekket. Det er nå jevnere tropper i serien, men det betyr ikke nødvendigvis at ligaen er bedre enn før. 2015-versjonen med LSK Kvinners Lene Mykjåland, Marita Skammelsrud Lund, Sherida Spitse, Emilie Haavi, Ingrid Moe Wold, Isabell Herlovsen med fler, hadde et ekstremt høyt nivå, og vi har ikke sett lignende fotball siden.

Ja, profesjonaliteten er blitt bedre med proffdager hos samlige lag, men det er fortsatt en lang vei å gå. Vi sier oss enig i det tidligere Klepptrener, Olli Harder, sa i et intervju med magasinet Stang Inn:

– England er natt og dag fra Norge. Du kan ikke engang sammenligne det med Norge. Jeg jobber hver dag i et utrolig profesjonelt miljø på damelaget her i England, og du finner ikke lignende i en topp- klubb på herresiden i Norge. Det er en massiv forskjell. Jeg tror Norge beveger seg i den retningen, men jeg har alltid sagt det, Norge er fem år bak Europa når det kommer til disse tingene, sa han i forrige nummer av Stang Inn.

Les hele intervjuet med Olli Harder i Stang Inn ved å bestille abonnement HER

Forbigått
Norge var ledende på fotballfronten, men de siste fem-ti årene har Toppserien blitt forbigått av de fleste store nasjonene i Europa. Spania f.eks. lå et hestehode bak Norge, men er nå milevis foran. Ser man tilbake på 2018-sesongen og J19-EM i Sveits for eksempel, så vant Spania mesterskapet. Norge gjorde en god innsats og tapte i semifinalen for Tyskland, men det spanske laget som vant var reservelaget (grunnet U20-VM) og rundt halve laget kom fra en sesong i spansk 1. divisjon. Undertegnede jobbet tett med laget og det spanske forbundet under mesterskapet og har i senere tid jobbet totalt fire år med spansk fotball gjennom min jobb hos vår samarbeidspartner, Mallorca Toppfotball.

Noe av det positive i Spania den siste tiden er at samtlige spiller i den øverste divisjonen har fotball som hovedjobb. Spania har gått inn med økonomiske midler som gjør at ligaen har blitt mer profesjonalisert enn før og som bedrer vilkårene til spillerne. Dette gjør blant annet at de kan trene fast på dagtid uten å bekymre seg for om jentene må på jobb eller skole. I Norge er det fortsatt flere klubber som sliter med at jentene må kombinere fotball, skole og jobb. Det sliter ut jentene og det synes etter hvert på prestasjonene på banen også. Den samme utviklingen ser vi også i land som England og Italia for å ta noen land som lå milevis bak Norge på starten av 2000-tallet.

Sluttspill
Et annet punkt vi mener Norge tråkker feil på er sluttspillet de ønsker innført. Det kan dere lese mer om i en tidligere kommentar vi skrev HER. Vi kan bare takke coronapandeien for at vi har fått to «normale» sesonger istedenfor sluttspillet. Se bare på 2020-versjonen av Toppserien. Det var jevnere enn noengang og lag langt ned på tabellen ga topplagene god kamp om poengene. Kolbotn på niendeplass spilte blant annet uavgjort to ganger mot seriemester Vålerenga.

Også i 2021 er det voldsomt jevnt. Ja, skillet fra fjerdeplass til femteplass er stort på tabellen, men Arna-Bjørnar hadde for eksempel 1-1 mot Sandviken tidligere i år, det i en kamp de fort kunne vunnet.

SE OGSÅ: Poengdronningen Toppserien 2021

Årets sesong
Foran årets sesong forsterket flere lag seg og det har blitt flere proffspillere i ligaen, men likevel er det mye man skal ta igjen og til tross for at mange skylder på korona for at prestasjonene ikke er som de ønsker, så finnes det grenser for hvor mye man kan skylde på viruset og nedstenging for prestasjonene på banen. Alle har nå hatt god tid fra man kunne begynne å trene og spille som normalt igjen, så det blir spennende å se hva høsten bringer.

2021-sesongen har utartet seg egentlig akkurat som forventet uten de store overraskelsen. Vi går igjennom tabellen og tar for oss lagene etter hvilken plassering de har på tabellen.

1. Sandviken:
Som for ventet har bergenserne vært bunnsolide. Med unntak av kampen borte mot Arna-Bjørnar har laget vunnet samtlige kamper og har vist fram en stabilitet få andre har gjort. Laget har nå mistet Teagan Micah, men med det forsvaret ført an av Toppseriens beste midtstopper, Tuva Hansen, og den midtbanen de besitter bør ikke det bety altfor mye. Samtidig har vi nå i flere år ment noe mangler hos bergenserne, og det mener vi fortsatt. Det mangler en soleklar spiss som kan levere gang på gang. Kennya Cordner (0 mål) og Maria Brochmann (3 mål) er begge skadeutsatt og leverer ikke som man bør forvente av en spiss. Bak de igjen sitter stort ungjenter som trenger tid til å utvikle seg. Dette er en plass vi mener de bør se på. Kanskje den zambiske spissen, Barbara Banda, kunne vært noe etter to hattrick i OL?

2. RBK Kvinner:
Også trønderne har vært bunnsolide med tanke på resultater, men mot slutten av vårsesongen så vi flere svakhetstegn. De var heldige som tok med seg tre poeng både mot Vålerenga og Lyn, mens de gikk på en smell hjemme mot Sandviken. Laget har imponert, spesielt i det defensive, mens offensivt har det ikke sittet like godt som de kunne håpet på. Matilde Alsaker Rogde var maks uheldig og pådro seg en ny korsbåndsskade mot Vålerenga og det er et stort tap. Samtidig er Maiken Bakke nær å komme tilbake og kanskje hun kan fylle tomrommet på kanten, selv om det er mye forlangt så tidlig etter opptrening. Elin Sørum har imponert voldsomt til nå sammen med blant annet Maria Olsvik, som har vist seg minst like god, om ikke bedre, enn fjorårets venstreback, Kristine Minde, så langt. De «store» fra i fjor har dog fortsatt litt å gå på om laget skal kunne ta det edleste metallet.

3. Vålerenga:
Har egentlig levert som forventet, men hadde en svak kamp mot Sandviken borte. Foruten den har de levert omtrent som man kunne forvente. Laget mistet nøkkelspillere foran sesongen og Bizet har gått til PSG nå. Samtidig får de inn etter vår mening en bedre spiller i Agnete Nilesen. Hun har vært meget god for Brøndby og kan bli en viktig brikke fremover. I tillegg kommer Thea Bjelde fra Arna-Bjørnar nå til høsten. Laget ligger litt bakpå, men de har fortsatt gode muligheter til å være med helt inn, spesielt om de bruker Amanda Jacobsen Andradóttir i større grad. Hun har vært laget klart beste spiller så langt denne sesongen, men hun er ung og må få tid til å lære. Hun har i hvert fall alle forutsetninger for å bli en av seriens beste spillere på sikt. Andrine Tomter har vært solid på sin back, mens Synne Jensen har levert offensivt. Ellers har de fleste på Vålerenga prestert på et lavere nivå enn man kunne forvente før sesongen.

4. LSK Kvinner:
Laget ser bedre ut enn i fjor og har gjort en vårsesong som forventet. De er litt bak de to øverste, men begynner nå og få spillere tilbake fra skade. Det kan bli viktig, for benken deres er ikke den mest rutinerte. De har også signert Cecilie Fiskerstrand og det vil nok skape en større trygghet defensivt etter at Nordstrøm har levert noen svake involveringer i løpet av sesongen. Camilla Linberg begynner samtidig å nærme seg noe etter at det har tatt litt tid for å få til samspillet. Til tross for at mange mener hun ikke har levert så langt, så er hun faktisk den i Toppserien med flest assist denne sesongen. Emilie Haavi har vært opp og ned, men har samlet flest målpoeng i Toppserien så langt. Woldvik har vært under pari, men i siste kamp før ferien viste hun hva hun var god for og hun kan bli viktig utover. Malin Brenn er bunnsolid sammen med Ina Gausdal, men det avhenger av at Brenn holder seg skadefri.

5. Arna-Bjørnar:
Vi forventet at de skulle kjempe om femteplassen og de har levert så til de grader. Burde hatt noen poeng til, men marginene har ikke helt hvert der. Likevel må de nok si seg godt fornøyd med vårsesongen. Thea Bjelde, Mia Jalkerud og Karoline Haugland blir tap for bergenserne, men samtidig har de fått inn flere meget spennende spillere, senest danske Julie Madsen. På en god dag kan de hamle opp med de beste, men på en dårlig dag er de i andre enden. Laget har vært gode i de fleste ledd og backene Tanja Myrseth og Marte Bjelde Hjelmhaug har vært blant lagets beste spillere denne sesongen. Hjelmhaug har blant annet hatt stålkontroll på sin venstreside i flere toppkamper, mens Myrseth sin innleggsfot har vært meget god offensivt.

6. Avaldsnes:
Har levert litt under forventningene, men i enkeltkamper har de vært gode. De har mye ungt og mye spennende på gang på Karmøy, men det er et stykke unna nivået som ga de bronse forrige sesong. Tapet av Ylinn Tennebø, Elise Thorsnes og flere har vært synlig. Karina Sævik kom inn tidlig i sesongen, men mangler fortsatt litt på sin beste form. Hun har levert middels, men må ta enda større ansvar framover sammen med Olaug Tvedten på midtbanen. Blir Anna Jøsendal kvitt skadeproblemene og får spilt mer regelmessig kan de bli virkelig farlige fremover, for hun har i enkelte kamper vist hva som bor i henne.

7. Lyn:
Også et lag som har vært som forventet. Det svinger veldig hos Lyn, men til tider har de imponert stort. De har flust av talent i laget og Julie Aune Jorde har vært en åpenbaring på midtbanen hos laget fra Kringsjå. Også Cathinka Tandberg har levert, mens tryggheten til Kirvil Odden i mål gjør at jentene som regel er med i kampene uansett motstand. Hjemme mot RBK kunne de fint tatt poeng og ble blant annet snytt for straffe like før slutt, men de har variert fra det helt fantastiske til det helt håpløse. Får de en større stabilitet kan det bli en morsom høst for et Lyn-lag som har flust av jenter som føler seg trygge med ballen i bena.

8. Kolbotn:
Laget fra Oppegård har levert som forventet defensivt, men offensivt har det skortet veldig. Fjorårets RBK-toppscorer, Marit Clausen, har ikke levert og står uten scoring i Toppserien siden september 2020. Hun har et par assist, men uten mål på ti måneder tærer på hos en spiss. De må få gang Clausen for å unngå en kamp om å overleve i serien. Ingrid Kvernvolden på sin side har levert solid i sitt comeback etter skade. Kolbotn har vært heldige og dyktige om hverandre, men ved siste seriekamp før sommerferien var det voldsomt med skader hos laget. Får de en skadefri tropp kan de fint klatre litt på tabellen også.

9. Klepp:
Startet bra med seire over Arna-Bjørnar og Stabæk, men etter det har det blitt syv strake tap. Laget har heller ikke imponert mot de lagene nærmest seg på tabellen (om man ser oppover). Noe må til der og får de Sofie Bjørnsen, Anette Snørteland Jensen og flere tilbake fra skade kan det snu. Egentlig vært svakheter i alle ledd og klubben trenger noen seire for å kunne skaffe seg en luke bakover. Denne uken var det styremøte og de bestemte seg for å fortsette å ha troen på Nick Loftus og hans planer. Vi er spente på hva høsten bringer.

10. Stabæk:
Som forventet har det blitt et tøft comeback i Toppserien. Laget har spilt en del tette kamper, men har kommet til kort. Det har ført til at de ligger sist og er laget som har scoret færrest mål i Toppserien denne sesongen. Laget har et par rutinerte, men også flust med unge lovende spillere. Justine Kielland har vært involvert i hele fem av seks scoringer denne sesongen, men laget trenger flere til å bidra. Det blir spennende å nå se om laget kan snu det i andre halvdel.

Vårens lag:

Vi har gått igjennom spillerne i Toppserien og sett på hvem som har imponert oss mest. Kriteret for å komme inn i en startellever har her hvert at de må ha spilt minst 50 % av sesongen. Det vil si 405 min. for å være helt nøyaktig. På benken har vi tatt med et par jokere som ikke nødvendigvis har spilt halve sesongen, men som likevel har vært delaktige. Laget er basert på redaksjonens vurderinger og innsendte tips fra følgerne våre på Instagram.

Vi har satt opp laget i følgende 4-3-3-formasjon:

Startellever:

Kristine Nøstmo (RBK)

Mali Lilleås Næss (RBK) – Emilie Bragstad (RBK) – Tuva Hansen (Sandviken) – Marit Bratberg Lund (Sandviken)

Lisa Naalsund (Sandviken) – Julie Aune Jorde (Lyn) – Elin Åhgren Sørum (RBK)

Elisabeth Terland (Sandviken) – Synne Jensen (Vålerenga) – Julie Blakstad (RBK)

Benken:
Teagan Micah (Sandviken)
Ina Vårhus (RBK)
Andrine Tomter (Vålerenga)
Maria Olsvik (RBK)
Emilie Joramo (RBK)
Amanda Andradóttir (Vålerenga)
Camilla Linberg (LSK Kvinner)
Emilie Haavi (LSK Kvinner)

Vårens trener: Alexander Straus (Sandviken)

Alexander Straus er vårens trener etter å ha satt Sandviken i en meget god posisjon. Foto: Andreas Kristoffer Berge (Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball)

Vårens scoring: Amanda Jacobsen Andradóttir (Vålerenga)

Amanda Jacobsen Andradóttir hadde vårens fineste scoring. Foto: Andreas Kristoffer Berge (Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball)

Amanda Jacobsen Andradóttir og hennes 4-0-scoring for Vålerenga mot Klepp. Se scoringen HER.

Vårens spiller: Marit Bratberg Lund (Sandviken)

Vårens spiller i våre øyne er Marit Bratberg Lund. Foto: Odd Løvset (Hordalandsfotball / Fotballkollektivet)

Vårens unge spiller: Julie Aune Jorde (Lyn)

Julie Aune Jorde er vårens unge spiller for oss. Foto: Andreas Kristoffer Berge (Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball)

Vårens poengdronning: Emilie Haavi (LSK Kvinner):

Emilie Haavi har sanket flest målpoeng på våre statistikker halvveis i sesongen. Foto: Andreas Kristoffer Berge (Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..