Amalie Hedvig Haug (20) er født og oppvokst på Oppsal, og har spilt for klubben hele livet. Etter at hun ble flyttet opp til A-laget forrige sesong, har hun tatt steg og hun har vist gode takter så langt denne sesongen. Vi tok en lengre prat med den lokale, grasiøse kantspilleren.

Vi møter Amalie i etterkant av sesongens første hjemmekamp. I første runde ble det tap borte mot Tertnes og søndag kom en av medaljekandidatene i Byåsen på besøk til Oppsal Arena. Der overrasket Oppsal de fleste og holdt følge med trønderne til det gjensto få minutter.

– Jeg opplever kampen som at vi gjør en veldig bra jobb. Vi gjør det vi har øvd på, vi står bra i forsvar og trykker bra i ankomsten. Også begynner vi å spille litt mer bredt, noe som virker veldig bra. Vi kantene får litt mer skudd og scorer på de, så det er veldig bra. Så dette ser bra ut, sier Amalie til Kvinneidrett.no etter 21-26-tapet mot Byåsen.

Oppsal tapte for Rælingen i generalprøven før sesongstart og gikk på et stortap borte mot Tertnes i serieåpningen. Dermed var det godt å se at Oppsal begynner å få til spillet sitt i større grad.

– Ja, det er det. Det er veldig morsomt å se at vi får resultater på det vi gjør på trening. Vi jobber beinhardt sammen og jobber hver dag på trening, så det er godt å se resultater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amalie jubler for en scoring mot Byåsen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Skal gi alt i hver kamp 

Oppsal endte på en niendeplass, men har foran årets sesong mistet flere sentrale spillere. Nå er det en ny tropp og ny trener, men Amalie føler laget allerede begynner å ta form.

–Det merkes på en måte at vi har mistet mange sentrale spillere, men jeg synes at vi har fått inn mange raske spillere som passer spillestilen vi har på banen. Vi har på kort tid klart å bli ganske samspilte, så jeg vil ikke se på det som noe veldig stort problem. For vi gjør det jo bra, men selvfølgelig, det merkes jo.

Og hva er målsetningen til Oppsal i sesongen 2020/21?

– Målsetningen vår er å gi alt hundre prosent i hver kamp. Tro at vi kan vinne hver kamp og selvfølgelig holde holde oss i serien, og eventuelt komme så høyt at vi kommer oss til sluttspillet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amalie i aksjon mot Follo i en treningskamp før sesongstart. Foto: Andreas Kristoffer Berge

En ekte Oppsaljente

Men la oss bli bedre kjent med Amalie. Amalie er født og oppvokst på Oppsal, kun 300 meter unna Oppsal Arena. Dermed er det kort vei til og fra trening og kamp for Amalie. Mens lillebror, Andreas, har spilt fotball på Oppsal og på det norske G15-landslaget og far har vært fotballtrener, så endte Amalie opp med håndballen.

– Det var litt tilfeldig at jeg startet med håndball, da resten av familien har drevet mest med fotball. Men det var ikke noe fotballag for jenter da jeg gikk på barneskolen, så da startet jeg på håndball. Noe jeg syntes var veldig gøy, sier Amalie om hvorfor hun endte opp i håndballen.

Det at broren også driver idrett aktivt, ser Amalie veldig positiv på. Det gjør blant annet egentrening lettere.

– Ja, broren min driver aktivt med fotball, noe som er veldig fint når det gjelder blant annet egentrening. Vi tar en del løpeturer og styrkeøkter sammen, noe som er veldig motiverende da vi er to.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oppsal vant junior-NM i 2017. Amalie ser du som nummer to fra høyre. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Amalie vant i 2017 NM-gull for junior med nettopp Oppsal. Hun spilte riktignok ikke i 23-21-seieren over Sola i finalen, men mottok gullmedalje etter at hun hadde deltatt i tidligere runder.

Etter det har hun tatt steg år for år og i fjor begynte hun å etablere seg på A-laget etter debuten sin borte mot Tveter i cupen 10. september 2019. Debuten i Rema 1000-ligaen kom i 21-21-kampen borte mot Fredrikstad 6. oktober 2019, men det var først i mars hun ble permanent flyttet opp til A-laget. Totalt fikk hun tolv kamper i serien forrige sesong.

Denne sesongen har hun fått spilletid i begge seriekampene så langt. Hjemme mot Byåsen fikk hun blant annet muligheten fra start. I tillegg  har hun nå notert seg for sine første tre scoringer for klubben. Den første kom borte mot Tertnes i første runde da hun scoret på en kontring. Hjemme mot Byåsen søndag ble det to nye scoringer.

– Jeg føler jeg har utviklet meg veldig bra og det tror jeg har veldig mye med laget å gjøre. At vi er så glade på hverandres veiene. Vi pusher hverandre på trening, det er rom for å feile, og vi har takhøyde. Så jeg føler jeg og resten av laget har utviklet oss kjempemye i løpet av kort tid. Vi har jo ikke spilt så lenge sammen. Vi er jo relativt nye alle sammen egentlig, sier Amalie om den seneste tidens utvikling.

Her scorer Amalie sitt første Oppsal-mål. Foto: Nicholas Noreng

– Jobber veldig bra sammen

Mariann Gabrielsen er en av de hun både konkurrer med og samarbeider mye med i forhold til den høyre kantrollen. Gabrielsen har i likhet med Amalie vært i Oppsal hele livet, men står med en del fler meritter. Gabrielsen er to år eldre og har blant annet tatt VM-sølv med junior-landslaget (2018), samt et gull og to sølv i junior-NM. Totalt står Gabrielsen med 79 aldersbestemte landskamper og dermed er det mye å lære av henne for Amalie.

–Jeg og Mariann jobber veldig bra sammen som partnere. Vi pusher hverandre veldig bra. Hun gjør meg til en bedre kant og jeg gjør henne til en bedre kant. I år er fokuset mitt å bare utvikle meg som spiller. Så tar jeg den kamptiden jeg får som bare positivt og gir alt når jeg først får sjansen, sier ungjenta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amalie hopper inn i feltet mot Byåsen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Studier og håndball

Amalie studerer i tillegg ved siden av håndballen. Hun studerer fysioterapi ved OsloMet og således må hverdagen planlegges nøye for å få studiene og håndballen til å gå opp.

– Det er jo ganske tøft og man må jo planlegge veldig mye. Jeg må egentlig bare for hver uke sette meg ned å skrive ned timeplanen min, så jeg alltid vet hva som går og ikke går. Jeg har lyst til å gjøre det veldig bra i håndball, så det handler om å finne en liten balansegang. Treneren min er veldig flink og forståelsesfull og det samme er skolen, så det går bra, men det er jo litt tøft.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amalie både studerer og spiller topphåndball. Her er hun i aksjon mot Byåsen søndag. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Grasiøs stil

En ting som man legger merke til ved Amalie er de grasiøse innhoppene som på bildet ovenfor. Hun har en ren stil i innhoppene og henger ofte lenge før hun slipper ballen forbi målvakten.

– Ja, jeg har øvd mye eksplosivitet og sånt for å få enda bedre innhopp. Jeg synes mine styrker kanskje er hurtighet og eksplosivitet, så jeg øver veldig mye på det å komme høyt opp og henge, sier Amalie samtidig som hun smiler godt når vi nevner den grasiøse stilen.

Men Amalie har ikke lyst til å stoppe utviklingen sin der hun er nå. Hun ønsker å nå langt med håndballen.

– Ambisjonen er egentlig bare å nå så høyt jeg kan. Jeg synes det er kjempegøy å spille håndball og vil bare jobbe på og utvikle meg så mye som mulig, så får vi ser hvor det går, avslutter 20-åringen, som fylte år så sendt som på lørdag, overfor Kvinneidrett.no.

(Faktaboks og 12 raske følger etter bildet)

Amalie viser noe av stilen sin under oppvarming før en treningskamp. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Amalie Hedvig Haug
Født: 05/09-2000
Klubber: Alltid Oppsal
Posisjon: Kantspiller Høyre
Draktnummer: 20
Meritter: NM-gull J20 (2017)
Studier: Fysioterapi ved OsloMet

12 RASKE:

 • Beste håndballminne: Vinne J20-NM-finale
 • Verste håndballminne: Å ikke kvalifisere til Lerøy-serien
 • Favorittklubb (utenom Oppsal): Oppsal er alltid først, men liker å følge med på Győri
 • Beste Arena å spille i (utenom Oppsal Arena): Oslo Spektrum
 • Forbilde: Camilla Herrem 
 • Hva drømte du om å bli som liten: Drive med håndball på høyt nivå
 • Hobby (utenom håndball): Være med venner
 • Favorittmat: Sushi
 • Godteri, sjokolade eller potetgull: Sjokolade
 • Drømmereisemål: Los Angeles
 • Viktigste appen på telefonen: Snapchat
 • Guilty Pleasure: Binge-watche TV-serier
Amalie Hedvig Haug. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..