Marte Bjelde Hjelmhaug (21) spilte 21 av 24 kamper og startet 14 av de for Sandviken i fjor, men i år har hun tilgode å få en plass i startelleveren. 21-åringen valgte nemlig jobb fremfor treningsprotokollen når koronapandemien kom, men nå har hun brettet opp ermene og jobber hardt for å kjempe seg tilbake inn i en startellever. Bli med på en liten reise gjennom 2020 og ikke minst karrieren til jenta fra Sogndal.

Vi møtte Marte i Bjølsenparken i Oslo i forkant av forrige helgs bortekamp mot Røa. Sola tittet frem over Oslo fredags ettermiddag da Marte kom gående inn i Bjølsenparken i sin hvite, lette sommergenser og sin svarte bukse. Hun og lillesøsteren har nettopp kommet tilbake fra sentrum etter en liten shoppingtur. Hun kom tidlig til Oslo for å besøke familien i forkant av kampen på Røabanen. Vi fant oss en benk midt i parken og begynte å prate om nåtiden og situasjonen, men vi tok også en liten mimretur gjennom fotballkarrieren til solstråla fra Sogndal.

– Det er klart at jeg valgte litt annerledes i begynnelsen da jeg prioriterte jobb framfor kohort og strengt regime med kun trening. Om det var rett eller galt er vanskelig å si. I forhold til fotball og spilletid, så var det jo det feil prioritering, men samtidig så er det ikke noe jeg angrer på nå, sier Marte innledningsvis til Kvinneidrett.no om situasjonen som gjør at hun har sittet mye på benken så langt denne sesongen.

– Det har jo på en måte gjenspeilet seg litt med at jeg har fått plassen på benken i disse kampene. Men så synes jeg at jeg har prestert veldig bra på trening og har fått hørt det fra flere. Så jeg ser absolutt muligheten for å komme inn å få en fast plass i startelleveren igjen, fortsetter Marte, som så langt har kommet inn i tre av fire kamper, men som også kun står med 71 minutter totalt denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marte foran helgens kamp mot Røa. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Prøvde å legge opp en syklus

Valget om å prioritere jobb gjorde blant annet at Marte måtte trene på egenhånd i en mye lengre periode enn resten av laget.

– Ja, det var veldig spesielt den starten med korona. Det begynte med at jeg prøvde å legge opp uken min i en tre dagers syklus der jeg hadde styrke, intervaller og langkjøring, og prøvde å holde det oppe. Noen dager ble det mer intervaller og noen dager ble det mer utholdenhet. Jeg prøvde å balansere og finne ut hva som var riktig, for det er lenge siden man har trent i en så lang periode på egenhånd. Så jeg prøvde å finne ut hva som passet best for meg. 

– Etter hvert som ukene og månedene går blir veldig tungt å kun drive på alene, men man føler at man må. Ikke bare for at man er avhengig av en god form for å kunne løfte laget sitt, men også for at man vil jo være den beste versjonen av seg selv når man starter opp igjen. Så har jeg jo måttet holde den egentreningen i gang på egenhånd ekstra lenge siden jeg ikke var med i karantenen med laget. Jeg tenkte hele tiden at det er snart over, snart så åpner de opp for at alle kan få trene i lag. Så det er bare til å være positiv og holde det gående rett og slett, fortsetter hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marte ser etter innleggsalternativer inne i boksen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Tenkte at dette var mitt år

Men skrur vi tiden tilbake til i vinter, så følte Marte at 2020 skulle være året da hun virkelig slo igjennom.

– Under oppkjøringen i vinter så jeg egentlig ganske lyst på det, og jeg tenkte at dette kommer til å bli mitt år. Det er klart at jeg har fått mye spilletid de siste årene, men noe helt klar, klar beskjed om at den posisjonen er min og at det er stabilt hele tiden, det har jeg ikke fått. Det har vært litt opp og ned, og litt inn og ut av kamper, så jeg tenkte egentlig at dette var mitt år der jeg ble satset på.

Men så begynte signeringene. Både Malin Sunde, Synne Vatshelle Raa og Guro Bergsvand  kom inn i troppen og da ble det brått en tøffere konkurranse om plassene bak. Per dags dato har Ingrid Ryland høyrebacken, Bergsvand har kapret midtstopperplassen ved siden av Ingrid Stenevik, mens Raa har fått venstrebacken. Samtidig kom også koronaperioden, som har gjort at veien tilbake til startelleveren har blitt lengre.

– Det er veldig hyggelig at vi får inn flere spillere inn da, men da ble det litt verre med en gang når spillerne konkurrerer i min posisjon. Men absolutt. Jeg har en venstrefot, noe som de ikke har, så det gir jo meg en liten fordel det og. Men når vi fikk inn litt nye spillere så jeg litt mørkt på det, sier Marte.

– Men etter hvert som treningene går og jeg ser at formen er god, og jeg velger riktige valg i de riktige situasjonene, så ser jeg absolutt en stor mulighet til at jeg kan spille mange kamper fra start av, fortsetter hun.

Føler du at du er på full høyde med de du konkurrer mot?

– Ja, i den posisjonen vil jeg si det.

Situasjonen i Sandviken har vært vanskelig nå  og med klubbens formasjon og spillesystem har ikke Marte klart å kjempe seg inn på laget helt ennå. Venstreback-posisjonen er det stort sett Synne Vatshelle Raa som har kapret. Raa er egentlig midtstopper, men grunnet spillesystemet hvor Sandviken sender opp Ingrid Ryland ønsker de å ligge igjen med tre stoppere. Det er en av grunnene til at Raa har blitt prioritert foran Marte.

– Ja, om du tar de fire posisjonene helt bakerst, så har vi ganske mange stoppere når man teller opp. Også har vi en formasjon som gjør at vi flytter opp den ene backen offensivt og ligger igjen med tre stoppere. Da er det klart at de som er vant med å ha stopper-rollen, med ballfordeling og overblikk og sånne ting, har blitt prioritert. Det er forståelig, for man ser ting fra en litt annen vinkel på backen. Men når man blir rulett litt der og får prøve seg, så kommer det etter hvert. Det er klart at jeg gikk fra å være kant i Kaupanger for 4-5 år siden til å komme inn på landslaget og bli omskolert til back, og ble back i Sandviken. Det føles bra å være på backen, men jeg savner tiden litt på kanten og.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hun er høyaktuell

For kantrollen er også en mulighet for Marte. Der konkurrerer hun dog mot Vilde Hasund, som så langt denne sesongen har spilt meget godt.

– Jeg har jo litt å gå på offensivt med ballføring, tempo og det å utfordre en mot en, men det hadde absolutt vært utrolig kjekt. Men det skal mye til for å ta opp kampen med Vilde, for hun er jo i sin egen liga på topp rett og slett. Det hadde jo vært veldig kjekt, men per nå så er status at jeg spiller hvis hun er skadet. Så masse konkurranse, det tror jeg ikke det er akkurat nå, men kanskje hvis jeg hadde fått litt tillit på kanten, så kunne jeg kommet meg jeg også og blitt en real utfordrer.

Og fungerende hovedtrener, Thomas Lyngbø utelukker ikke en rolle på vingen på Marte.

– Ja, det er klart at hun konkurrerer i den posisjonen og, med Vilde Hasund der, så absolutt. Vi må spille med de spillerne som gjør oss som lag best mulig inn til den enkeltkampen. Sånn er utgangspunktet, sier Lyngbø til kvinneidrett.no.

Lyngbø er også klar på at Marte konkurrerer på link linje med resten av spillerne i hennes posisjon.

– Hun er høyaktuell og konkurrerer på lik linje med alle andre, sier han, før han beskriver Marte som spiller.

– Marte har først og fremst en venstrefot som gjør at hun er en annen dimensjon enn en høyrefot i samme rolle. Hun kan både spille helt ute på vingbacken, hun kan spille venstre stopper og offensivt. Hun er jo en back som håndterer venstrebackrollen defensivt, så Marte er en person som har ferdigheter som kanskje de hun konkurrerer mot ikke har. Så har de andre kanskje ferdigheter som gjør at de har spilt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marte (til høyre) i duell med Røas Synne Masdal. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Skitakle det som kan sklitakles

Marte selv beskriver seg som en spiller med duellstyrke og en spiller som kan bidra begge veier.

– På banen er styrkene mine duellstyrke og en god innleggsfot. Jeg kan bidra både defensivt og offensivt. Jeg kan vinne dueller og skli, ja sklitakle det som kan sklitakles rett og slett, på en fin måte da, sier hun om sine egenskaper på banen.

Utenfor er så Marte en energibombe og vi har sjeldent sett en sur mine hos den blide sogndølen.

– Utenfor banen er jeg veldig sprudlende og veldig glad. Det er viktig for meg å dra opp humøret og at alle skal føle seg inkludert. Jeg blir kanskje sett på som litt barnslig i troppen, men jeg har nå min seriøse side av og til, sier hun om seg selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marte i driv oppover venstresiden mot Røa. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Ga en ekstra boost

Før hun kom til Sandviken spilte hun i Kaupanger, men hun startet sin karriere i Sogndal. Under perioden på Kaupanger fikk hun blant annet Tullenprisen i 2015. En pris onkelen hennes, Ole Hjelmhaug, fikk i 1993.

«Tullen-prisen er rentene etter eit fond oppretta av Rolf Seljeseth frå Florø. Prisen kan delast mellom likeverdige utøvarar. Det er kun i år med verdige kandidatar at prisen delast ut. Prisen kan tildelast til spelarar som har utmerka seg på kretslag inneverande sesong. Prisen kan og bli gitt til landslagsspelarar. Prisen vert gitt etter følgande kriterier: Gode haldningar til idretten, positiv framferd, treningsiver og sportslege ferdigheiter, heter det på hjemmesidene til NFF Sogn og Fjordane».

– Det føltes bra å få den prisen. Det ga en ekstra boost i å fortsette arbeidet og det ga meg mer motivasjon rett og slett, sier Marte.

Men det var ikke noen selvfølge at hun skulle få den. Det var mye hardt arbeid som lå bak og spesielt det å gå inn og ut av samlinger tæret på.

– Jeg har vært litt inn og ut av regionlag, landslag og til og med kretslag. Det har aldri vært noe sånn at det kun har gått beint oppover. Det er klart at når man er ute av en samling, så må man skjerpe seg og brette opp ermene for å komme inn igjen på en ny samling. Det går vel helt tilbake til når jeg spilte på damelaget til Sogndal at jeg møtte litt motstand. Vi hadde fått inn en ny kant fra Leikanger som gikk rett inn på min plass som jeg hadde spilt i. Da sa pappa at enten så kan du brette opp ermene og ta opp kampen, eller så slutter du og begynner med ludo rett og slett. Da gikk jeg i meg selv og fikk tilbake den plassen, og det beskriver så godt hvordan denne fotballreisen har vært hittil, sier Marte om den utfordrende veien hun har hatt.

– Det er klart at sånne ting som å få priser og få litt ekstra fokus hjelper virkelig på for å fortsette arbeidet, fortsetter hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Landslaget

Etter Tullenprisen begynte så ting å gå riktig vei. Hun ble blant annet tatt ut til J17-EM i Hviterussland i mai 2016. Der ble det fjerdeplass etter at de tapte 1-2 for England i bronsefinalen.

– Det var virkelig noe å sette pris på. Det var helt magisk fra den dagen vi reiste. Det ble mange dager borte, så du fikk virkelig kjenne på hvordan det var å forholde seg til folk som du gjerne ikke kjente så godt fra før i så mange dager. Men altså, vi hadde samme lidenskap og mål, og det gjorde det lettere. Det var rett og slett bare en veldig gøy opplevelse, og det er en opplevelse jeg gjerne skulle takket ja til igjen, så får vi se.

Hun står med totalt 27 aldersbestemte landskamper på j16, J17 og J19-nivå og i 2016 fikk hun debuten for J19-landslaget da Norge spilte 0-0 mot Sverige på Tønsberg Gressbane. Da var hun J19-landslagets yngste spiller med sine 17 år.

– Det var kjekt å få debuten på J19-landslaget. Jeg var veldig nervøs før kampen, i og med at det var et helt nytt nivå for meg. Det gikk greit, men det var ikke min beste kamp, sa Marte til Kvinneidrett.no den gang.

Men akkurat nå tenker hun ikke så mye på landslagsplassen og et eventuelt U23-landslag.

– Som du sier så ser jeg bare på det som en bonus per nå. Det er ikke noe jeg strever etter for å komme med på, og det er ikke noe jeg må være med på. Skjer det så skjer det og da vil jeg selvsagt jobbe hardt for å få bli på landslaget. Men jeg regner med at jeg først må begynne å spille fast. Få litt kamptrening og rett og slett bli godt kjent og vandt i rollen. Så er det jo ikke jeg som tar uttaket til troppen, så vi får bare se hva som skjer videre, sier Marte om landslagsutsiktene fremover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marte i aksjon under debuten på J19-landslaget i 2016. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Toppseriedebuten

Etter debuten på J19-landslaget fikk også Marte debuten i Toppserien. Marte kom til Sandviken tilbake i 2016 og har siden det spilt 63 kamper og scoret ett mål for klubben i serie og cup. Målet kom hjemme mot Grand Bodø i 6-2-seieren tilbake til oktober 2017. Hennes Toppseriedebut kom dog hjemme mot Røa 3. September 2016.

– Jeg husker at jeg var veldig spent. Jeg var så spent og var så nervøs, men det var en god nervøsitet. Så kom jeg innpå og jeg husker så godt backen til Røa. Jeg husker ikke helt navnet på den hun, men jeg husker hvem det var, for jeg hadde vært å hospitert litt med Røa den sommeren. Debuten gikk veldig bra husker jeg og jeg synes det var kjempekjekt. Jeg tror jeg bidro litt offensivt også. Jeg tror jeg faktisk satt hun ut av spill en gang også, hun backen altså, sier hun lattermildt.

– Jeg synes hun klarte seg veldig bra i debuten. Hun gjorde en god defensiv jobb, og var bra de gangene hun var involvert offensivt, sa daværende Sandvikentrener, Øyvind Nordtveit, til Kvinneidrett.no i 2016 om Toppseriedebuten til Marte.

Og allerede den gang så Nordtveit en meget spennende spiller etter at hun blant annet hadde vært med som hospitant på La Manga.

– Jeg synes Marte er en veldig spennende spiller som jeg tror vi kommer til å få mye glede av fremover. Hun har gode basisferdigheter og bra fysisk. Hun er uredd i spillestilen og har en x-faktor i at hun gjør ting som er litt uforutsigbart, og hun blir derfor ikke så lett å lese for motstandere. Hun er aktuell både som back og kant for oss, sa Nordtveit i 2016.

LES OGSÅ: Marte Toppseriedebuterte: – Kjekt å kjenne på nivået

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marte (foran til venstre) jubler for scoringen mot Grand Bodø i 2017. Foto: Hordalandsfotball / Odd Løvset

– En opplevelse for livet

Etter overgangen fra Kaupanger til Sandviken har det blitt sjetteplass, niendeplass og to fjerdeplasser i Toppserien. I tillegg har hun fått oppleve en cupfinale. Det skjedde i 2018 da Sandviken tapte 0-2 for LSK kvinner.

– Det var en opplevelse for livet. Det var stort fra vi gikk inn i hallen og egentlig lenge før også. Helt fra vi satt oss på flyet og kjente nervene og alt som kom med. Jeg følte virkelig at vi fikk et enda sterkere samhold i laget. At vi fikk ta del i noe så stort sammen. Det er helt klart at når den introen til kampen kommer, da står du der litt ydmyk for at du er så privilegert at du får lov til å være med på noe så stort. Resultatet er noe, men vi klarte å komme oss dit og vi fikk med oss et sølv. 

Og det er vel kanskje ikke siste gang vi ser dere i en cupfinale?

– Nei, forhåpentligvis ikke. Vi satser jo sterkt mot at vi skal opp å klare gullet en eller annen gang, avslutter Marte til Kvinneidrett før hun og søsteren tar turen videre for å nyte kveldssola i Oslo.

(Faktaboks og 10 kjappe følger under bildet)

Marte i pausen mot Røa i helgen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Marte Bjelde Hjelmhaug
Født: 02.04.1999
Nåværende klubb: Sandviken
Tidligere klubber: Sogndal og Kaupanger
Studier: Nettopp ferdig med første året av bachelor i Markedsføring og merkevareledelse ved Kristiania Høyskole.

10 RASKE:

  • Beste fotballminne: Det må være den gangen jeg scoret mål for Sandviken. Det var mot Grand Bodø og vi vant 6-2. Det var det målet. Da koste jeg meg og levde lenge på den. Lever fortsatt på den forresten.
  • Verste fotballminne: Det var den England-kampen da vi tapte i Hviterussland
  • Favorittklubb (utenom Sandviken): Manchester United
  • Beste stadion i Toppserien (utenom Stemmemyren): Klepp stadion
  • Hva drømte du om å bli som liten: Det var fotballspiller. Jeg skulle spille fast på Manchester United sitt herrelag
  • Favorittmat: Taco
  • Godteri, sjokolade eller potetgull: Sjokolade, men helst en god miks
  • Drømmereisemål: Maldivene
  • Viktigste appen på telefonen: TikTok
  • Guilty Pleasure: Det er å ha på så høy musikk som det går ann, også bare danse og synge.

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..