Søstrene Mina Adelin Sælen Pedersen (21) og Ine Maren Sælen Pedersen (17) vant NM lag sammen for Furuset. Vi tok en lengre prat med de to søstrene fra Rygge om NM, oppveksten og fremtidsutsikter, samt ikke minst et av tidenes beste supertiebreak.

Vi møter jentene i forbindelse med semifinalen i NM lag der de enkelt slo ut Heming 7-0 i kamper. Mina spilte fjerde single, mens Ine spilte femte single og det ble litt av noen kamper. 

Etter en trøblete start med 3-6 mot Carina Syrtveit slo Mina tilbake og vant det andre settet 6-3, før hun vant 10-4 i supertiebreak. På en bane nedenfor spilte Ine mot Maren Nordklev og vant første sett 6-4 før dramatikken startet. Solen forsvant gradvis og regnet meldte sin ankomst over Sinsen Tennisklubb sitt anlegg, der semifinalen ble spilt. Regnet gjorde at kampen ble avbrutt på 3-3 i andre sett og måtte bli flyttet innendørs. Da tok man turen til motsatt side av byen og Heminghallen. Man gikk dermed fra grus ute til hardcourt inne. 

– Jeg liker jo best å spille på hardcourt. Selv om det ble litt avbrytelser og sånn, så følte jeg at jeg, kanskje ikke spilte bedre (bortsett fra i supertiebreaket, da spilte jeg mye bedre), men det at jeg liksom vet at her er jeg god. Det gjør at jeg får en selvtillit som, selv om jeg slår like mye feil som ute, så er jeg ikke like nedfor mentalt, sier Ine til Kvinneidrett.no om det å bli flyttet inn.

– Det var jo greit å spille ute også. Det var litt vind og sånt, men jeg er vandt til å trene med vind hjemme. Vi spiller ved havet og det blåser veldig mye der, så forholdene var greie synes jeg, selv om ble avbrytelse, fortsetter hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ine i aksjon under semifinalen inne på Heming. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Serve-ess

Dermed. Etter en rask kjøretur og en kort oppvarming kom jentene i gang igjen og Nordklev tok det andre settet med 6-3. Dermed ble det supertiebreak. Der herjet Ine og vant til slutt 10-4. Det på spektakulært vis da hun har matchball og på en andreserve server inn ett ess.

– I hele supertiebreaket var planen å serve ut mot backhand. Hun var ikke like god til å passere meg på nettet med backhanden sin som forehanden sin, så planen var å serve ut mot backhand og gå på nett. Gå alltid på nett. Selv om du taper 10-0, så bare gå på nett, så ser vi hvordan det funker, sier Ine om supertiebreaket.

– Det funket jo de første poengene, så da var jeg full av selvtillit og kjørte på. Jeg tenkte at nå leder jeg 9-3 og har servet ut mot backhand hver gang. Det er annenserve og jeg så hun sto litt ut mot backhand. Nå bare kjører jeg på en slice-serve med god margin. Åh, det var så deilig når den satt, fortsetter hun smilende vel vitende om at hun dermed hadde fire av fire mulige seire i single i årets lag-NM.

Se serve-esset i videovinduet under (artikkelen fortsetter under videoen)

– Kanskje det beste supertiebreaket jeg har sett noen noengang spille

Spillet Ine viste frem i supertiebreaket imponerte de fleste som var tilstede. Ikke minst storesøster Mina. Superlativene var mange etter kampen.

– Jeg sa det til Matylda (Burylo red.anm) her oppe at det supertiebreaket er helt rått. Det er kanskje det beste supertiebreaket jeg har sett noen noengang spille. Hun tørr jo å kjøre serve volley, går på nett og er jo helt vill. Og på annenserve på matchball, så dundrer hun inn et serve-ess. Nei, jeg ble mektig imponert. Jeg trener jo med hun hver dag og vet jo at hun er god, men dette her var jo over all forventning. Jeg ble skikkelig imponert, sier en stolt storesøster til Kvinneidrett.no.

For selv om Mina vet at lillesøstra kan spille på den måten, har hun ikke sett henne gjøre det i kamp tidligere.

– Hun har et bra grunnlag og et bra treff, men jeg har ikke sett hun løpe så mye fram på nettet og være så god der framme. Jeg vet jo at hun er god der framme også, men jeg har ikke sett henne bruke det så mye. Kanskje hun har spilt på seg litt selvtillit nå, for det her, det var gøy å se. Det her lover godt. Det her lover veldig godt, sier Mina.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mina var imponert over det lillesøster presterte i semifinalen i NM. Her er Mina tidligere på dagen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Et år siden sist kamp

Mina spilte sin første kamp på over ett år under årets lag-NM. Sist kamp var faktisk tilbake til NM lag i 2019. Da ble turneringen spilt i mai og juni, men koronaviruset utsatte årets utgave. Hun vant også sin kamp etter supertiebreak og gjorde dermed det samme som sin yngre søster. Hun vant alle sine single-kamper.

– Jeg er en spiller som trenger litt matcher for å komme i gang, så det har vært stigende for min del. Jeg synes jeg spilte bra i andre sett og supertiebreak i dag, så jeg er veldig fornøyd med det. Så har jeg hatt litt morsomme matcher også. Jeg spilte mot Sangeeta (Roopan red.anm.) og Britt (Storhaug red.anm.) som er litt samme årgang som meg, og vi har spilt mot hverandre siden vi var tolv. Så det har vært veldig gøy å kjenne litt på den matchspenningen igjen. Det er et år siden og det er for lenge, så det er veldig deilig egentlig, sier Mina.

Mye av grunnen til at det har gått en stund siden sist kamp for Mina er at hun har flyttet til Bergen. Der har hun begynt å studere juss på fulltid. Dermed er det mindre tid til tennisen.

– I Bergen har jeg skjønt at det er litt vanskeligere med tanke på turneringer enn hvis jeg hadde studert i Oslo. Da kunne jeg fått inn noen helger her og der. Jeg hadde planlagt å spille Grand Prix i Bergen. Den skulle jeg egentlig ha spilt i fjor også, men da ble jeg skadet på innslåing når jeg tråkket på en tennisball og tråkket over. Men i år hadde jeg tenkt til å spille, men så ble den koronaavlyst, så det er litt forskjellige faktorer. Men først og fremst er grunnen at jeg studerer fulltid i Bergen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mina i aksjon under semifinalen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Ubeseiret i single

«Comebacket» endte dog bra. Både Mina og Ine vant alle sine singlekamper, mens Ine tapte en doublekamp under årets NM lag.

– Det har vært utrolig gøy og jeg har hatt lyst til å spille for Furuset i mange år, men jeg har ikke kunnet fordi jeg har vært skada. Så det er ekstremt gøy. Også er det så bra miljø i Furuset. Alle backer hverandre. Du så jo hvor mange som var her i dag selv om vi måtte flytte kampen, klokka er over åtte og alle egentlig bare vil hjem. Det er ekstremt gøy, sier Ine om å få spille NM for Furuset.

Hun har i likhet med storesøster heller ikke fått spilt mye kamper den siste tiden.

– Jeg har ikke spilt så mye kamper nå de siste årene. De siste fire årene har jeg vært sånn av og på med skade, så jeg har ikke fått noe kontinuitet. Det at jeg fikk spille fem kamper nå i NM var utrolig gøy. Nå har jeg kommet opp på et høyere nivå kampmessig også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ine i aksjon under semifinalen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Setter jeg stor pris på

Til tross for at jentene opprinnelig kommer fra Rygge like utenfor Moss, så har jentene valgt å representere Oslo-laget Furuset. Ine spilte i år sitt første lag-NM for Furuset, men har vært med rundt laget før. I fjor var hun blant annet skadet og måtte heie frem jentene fra sidelinjen. Ine skryter av samholdet i klubben.

– Jeg har jo ikke vært så mye med. Mina har vært mere med, men jeg har jo vært med litt. Etter kamper har vi dratt å spist og før lagkamp har vi hatt lunsj og lagmøter. Det er ekstremt bra samhold. Alle backer hverandre og vi passer på hvis folk er skadet eller hvis ikke folk har lyst til å spille.

Den støtten Ine fikk fra lagvenninnene under semifinalekampen viser mye av det samholdet som er i klubben. Laget ble med opp fra Sinsen til Heming for å heie fra tribunen selv om de var slitne etter en lang dag med spill. Mina har vært i Furuset i tre år og støtter seg på det Ine sier om samholdet. 

– Jeg kan støtte meg til det Ine sier. Det er et veldig gøy lag å spille for. Alle heier på hverandre og du føler virkelig at folk er gira på å backe opp for å vise at vi er Furuset og vi backer hverandre. , Det ser du på sånn som matchen til Ine nå. Vi har jo avgjort lagkampen, så det at folk blir med opp hit og er backer setter vi pris på. Jeg har jo også spilt en del single-matcher hvor kampene har vært avgjort allerede og at folk blir igjen å backer. Det setter jeg stor pris på og det sier mye om det sosiale som er i Furuset at folk støtter opp.

Hverken Mina eller Ine spilte for øvrig i finalen, men også der ble det en overlegen seier til Furuset. For syvende året på rad kunne Furuset feire at de ble Norgesmestere for lag. I finalen ble det 6-0 over Nordstrand og den siste kampen ble ikke spilt da det første laget som når fire poeng vinner kampen. Kun de kampene som var i gang ble fullført.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Furusetjentene kunne juble for sitt syvende strake NM-gull for lag. Bak fra venstre: Matylda Burylo, Ine Maren Pedersen, Lene Mari Bolkesjø Hovda, Malene Helgø, Astrid Wanja Brune Olsen, Mina Adelin Sælen Pedersen, Hedda Gurholt. Foran fra venstre: Anastasija Markovska og Selin Devrimci. Foto: Espen Hildrup

– Ekstremt gøy å gjøre det sammen

De to søsknene fikk i år sitt første ordentlige NM sammen for et lag, selv om begge har vært i Furuset en stund. Til tross for at jentene også har spilt lagkamper sammen tidligere, ble det en ny og positiv opplevelse.

– Det er jo skikkelig gøy å spille med Ine. Dette er tredje året mitt for Furuset og hun har jo vært med, men har vært skadet. Jeg sa det til henne etter søndagen at det er skikkelig gøy å spille på lag med deg. Vi har faktisk spilt lagtennis for Moss. Et år prøvde vi oss med et damelag og rykket opp, men vi klarte ikke å stille lag neste år. Det er ikke nok damer som spiller aktivt i Moss. Vi har også spilt double og single sammen for herrelaget til Moss. Så vi har spilt sammen før, men nå føler jeg det er litt mer helhet rundt det. Det er et fullstendig lag og vi har lagtreninger og sånne ting. Det er skikkelig gøy, sier Mina.

Det sier Ine seg enig.

– Det er ekstremt hyggelig å spille på lag med Mina. Vi har trent sammen typ hele vår tenniskarriere. Ja, vi har spilt på lag sammen før, men det har vært litt sånn halvveis. Vi har aldri liksom kommet så mye inn i det som nå. Det er ekstremt gøy å gjøre det sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra venstre: Mina og Ine sammen på anlegget til Sinsen Tennisklubb. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Tror vi kommer nærmere hverandre

Jentene vokste opp på Rygge og har spilt tennis sammen hele livet. Dog mye i et guttemiljø da mangelen på aktive tennisjenter har vært en mangelvare i Moss.

– Det litt fler jenter i Moss nå, men Mina har lenge vært den eneste jenta sammen med meg. Det har vært lettere å komme inn i det guttemiljøet når jeg har en som jeg er ordentlig trygg på. Selv om vi er godt inne i guttemiljøet nå og vi har trent lenge sammen med guttene også, så har det vært godt å ha en som alltid forstår min side av ting på trening også videre.

Mina er født i 1999 år og er dermed tre år eldre enn Ine. Til tross for de tre årene med aldersforskjell har Mina alltid merket presset bakfra på tennisbanen.

– Jeg har jo alltid hatt en liten skikkelig god rakker som liksom alltid er litt for close på meg. Det har gjort at jeg må trene på og liksom ikke har kunnet slappe av. Så det har jo vært en motivasjon. Jeg setter veldig stor pris på det at vi er to og jeg tror at vi som søsken er mer sammen enn det andre søsken er. Det er noe jeg setter pris på og jeg tror vi kommer litt nærmere hverandre på grunn av det. Vi har en veldig stor felles ting som vi begge bruker mye tid på. At vi kan dele det, det setter jeg pris på. Hvis hun hadde drevet med noe dans eller noe helt annet, så hadde vi liksom ikke hatt det samme fellesskapet, sier eldstesøster.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mina returnerer en ball under semifinalen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Takker foreldrene

Og støtten hjemmefra har vært der fra dag én. Foreldrene har kjørt jentene til trening og turneringene de har deltatt på, samtidig som de har vist en genuin interesse før døtrene sine og deres idrett.

– Ja, vi har et veldig sterkt støtteapparat. De har jo vært med å sett hver eneste match, og heldigvis for oss synes de det er gøy. Det er ikke vi som tvinger de med inn, så det setter vi også veldig stor pris på. Vi hadde ikke fått det til hvis ikke de hadde vært så ivrige og keene på å følge oss opp som de er. Vi må jo bare takke de for alt de har gjort for oss opp igjennom og det de fortsatt gjør for oss, sier Mina.

Nå bor Mina i Bergen, men Ine bor fortsatt på Rygge. Det er rundt en times kjøretur sørover fra Oslo og således er hun avhengig av en form for transport. Den står foreldrene for og kjører stadig inn til hovedstaden.

– Til turneringer og sånn har jeg blitt vant til å kjøre en time inn til kamp, men nå har vi hatt lagtreninger og sånt inne på Furuset også. Det er litt sånn at du tenker at det er en litt lengre vei for å kjøre til en trening, men altså.. Jeg har ikke tatt så mye tog, sier Ine.

– Nei, du har blitt kjørt, skyter Mina inn konstaterende. 

– Ja, de har kjørt meg, selv til trening, hvor det ikke er noe gøy å se på for dem engang, sier Ine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Til tross for regnværet smilte Ine godt under semifinalen. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Jusstudent og fremtidsplaner

Målsetningene og ambisjonene for tenniskarrieren er litt forskjellig for de to. Siden Mina nå studerer juss, tar det mye tid og krefter. I tillegg er det ikke like mye turneringsmuligheter i Bergen som på Østlandet.

– Pri én er jo studiene da. Jeg har tatt det valget. Jeg dro ikke på college og jeg begynte å studere i Norge. Så har jeg funnet ut at jeg synes tennis er veldig gøy da, men jeg synes tennis er morsomst når jeg trener kontinuerlig og kjenner at jeg blir bedre og utvikler meg. Så jeg har egentlig funnet ut at så lenge jeg synes det er gøy, så kommer jeg til å fortsette å trene, sier Mina, som prøver å få inn flere økter i uka. 

– Jeg prøver å få inn fire tennisøkter samt fys og sånne ting hvert fall. Unntatt når det er eksamensperiode. Da blir det kanskje litt mindre. I starten i Bergen fikk jeg ikke trent like mye. Jeg hadde ikke funnet ut hvor jeg skulle trene og sånne ting, og da ble det litt sånn for at jeg bare spilte litt her og der. Da spilte jeg ikke like bra som jeg pleier, og da syntes jeg ikke det var så veldig gøy lenger. Det morsomste er på en måte å være god og kjenne at man utvikler seg. Så lenge jeg får til det og så lenge jeg føler at jeg klarer å holde det oppe, så kommer jeg nok til å fortsette. Jeg kommer til å fortsette så lenge jeg synes det er gøy, fortsetter jusstudenten.

For Ine sin del handler det også om det å ha det gøy med idretten. Samtidig som jobber hun med å utvikle seg ennå mer på visse områder, så er det trivselen med tennisen som er det viktigste.

– Nå har jeg ikke spilt så mye kamper, så nå spiller jeg egentlig bare å ha det gøy. Jeg jobber med det jeg skal jobbe med, sånn som å komme fram på nett for eksempel. Så lenge jeg har det gøy, jobber med det jeg skal jobbe med, blir flinkere, og holder meg stabilt mentalt uten å stresse. Jeg jobber med å Ikke tenke at jeg må vinne, for så og begynne å stresse med det. Bare jeg jobber med det jeg har fått beskjed om og det jeg vet at jeg kan utvikle, så går det som regel bra. Også får vi se hva som skjer videre, avslutter Ine, som for øvrig er påmeldt i både U19 single og mixed double under NM i Frognerparken i august.

SE ALLE BILDENE VÅRE FRA NM LAG 2020 HER

(Faktaboks følger under bildet)

Mina Adelin Sælen Pedersen:
Født: 04/04-1999
Fra: Rygge
Bosted: Bergen
Studie: Juss

Ine Adelin Sælen Pedersen:
Født: 11/08-2002
Fra: Rygge
Bosted: Rygge

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..