Midtbaneduoen Mia Rostad Huse og Tine Celine England Karstensen har virkelig tatt steg i 2020 og begge er på proffkontrakt i Vålerenga. Samtidig lurer spillere som Marit Emaus Flaa med flere i bakhånd. Fremtiden i klubben ser lys ut og hovedtrener Jack Majgaard Jensen mener det er viktig å gi talentene sjansen, men til rett tid.

–Det er en balansegang. De unge spillerne må få sjansen litt, men man skal også passe seg for at man ikke gir de sjansen på feil tidspunkt, sier Majgaard jensen til Kvinneidrett.no.

– Fantastisk å se

Både Huse, Karstensen og Flaa fikk alle innhopp mot Røa i generalprøven før årets Toppserie og alle leverte en god kamp.

– Det er fantastisk å se de unge jentene her. Du ser de under trening, men det er alltid litt usikkert hvordan de ligger an i forhold til å spille kamper. For det er noe helt annet å spille kamper. Spesielt mot lag som Røa, som er et fysisk sterkt lag. Men når du ser de unge kommer inn, så har de hatt bra av å trene med dyktige og erfarne spillere. Det gjør at de også det kjennes ganske naturlig for de når de kommer inn.

Huse scoret blant annet 3-0-målet på vakkert vis.

– Målet som Mia scoret er fantastisk. Hun vinner først ballen, spiller til en spiller og får den igjen. Så ser hun bare at det er ledig oppe i krysset, sier han.

Huse selv på sin side forklarer scoringen på følgende vis.

– Det  jeg husker er at jeg og Rikke spilte vegg før jeg la jeg den over på venstre og skøyt. Jeg trodde først den gikk ut, men den gikk inn i mål, sier hun når vi møter hun, Karstensen og Flaa på tribunen etter kampslutt på Intility Arena.

Fikk sin første proffkontrakt

Mens Huse har hatt proffkontrakt med Vålerenga siden høsten 2018, så signerte Karstensen sin første profesjonelle kontrakt med klubben i februar.

–Det er selvfølgelig veldig deilig å vite at klubben ønsker å satse på meg, og det gir meg motivasjon til å jobbe på videre, sier Karstensen til Kvinneidrett.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karstensen (nr. 6) jubler for matchvinqerscoringen sin mot Sverige i 2017. Den gang var hun Lyn-spiller. Foto: Andreas Kristoffer Berge

For å ta Karstensen først, eller Tince som hun går under, så kom hun fra Lyn i 2018. Hun har tidligere spilt på Bækkelaget og i tillegg står hun med syv aldersbestemte landskamper, samt to scoringer. Etter ankomsten til Valle i 2018 har det blitt gull i Norway Cup, sølv i Gothia Cup og sølv i J19-NM for å nevne noe.

– Jeg var så heldig å få hospitere med A-laget veldig tidlig etter overgangen. Da fikk jeg en veldig god treningshverdag hvor jeg hadde noen treninger med rekruttlaget og noen med A-laget, sier Karstensen, som for øvrig offisielt debuterte for A-laget til Vålerenga i 1-1-kampen mot Arna-Bjørnar på Initlity Arena tilbake i oktober 2018.

I tillegg hadde hun tre skoletreninger i uka på Wang. Disse treningene ble fulgt opp og balansert av klubben så ikke belastningen ble for stor.

– Jeg har vært i VIF i to år, hvor jeg har spilt og spiller med spillere som er bedre enn meg. Det gjør at jeg alltid må pushe meg selv hver dag. Tempoet er høyere og man må ha kjappere ballbehandling. Jeg har lært mye på disse årene, både av trenerene og spillerene som jeg har tatt med inn i mitt eget spill.

Og utviklingen har vist seg. Hun har spilt i samtlige av de tre treningskampene Vålerenga har hatt i oppkjøringa i juni.

Det å bli belønnet med å bli flyttet opp i A-stallen og få min første proffkontrakt viser at utviklingen min har pekt oppover, sier Nordstrandsjenta som i juni også fullførte videregående på Wang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karstensen i aksjon under treningskampen mot Lyn. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Blir en større del av A-laget

Den andre som har imponert hos Vålerenga så langt i år er Mia Rostad Huse. Hun har som sagt hatt proffkontrakt med klubben siden 2018, og hun debuterte blant annet for klubben i 3-1-seieren til Vålerenga borte mot Trondheims-Ørn i oktober 2018. Før det hadde hun tidligere spilt i Kolbotn og Askim. I likhet med Karstensen så har også Huse vært med på å ta gull i Norway Cup, sølv i Gothia Cup og sølv i J19-NM etter overgangen til Oslo øst. I tillegg står hun med fire aldersbestemte landskamper, samt to scoringer.

– En slik kontrakt motiverer meg også til å jobbe enda mer og være bestemt på treninger både med A-laget og talentlagene. Mine ambisjoner er å få være oftere en del av A-laget, være oftere med på treninger, og kanskje etterhvert få et innhopp i en Toppseriekamp, sa Huse til Vålerengas hjemmesider når hun signerte proffkontrakten i august 2018.

I 2020 har Huse så langt vist mye av det hun har fått utviklet og hun har spilt i de to siste treningskampene etter koronapausen, men sto over borte mot Lyn i den første.

– Jeg føler at vi blir en større del av A-laget. Også med tanke på det fysiske. Jeg tror ikke jeg hadde klart å spille 90 minutter ennå, ettersom vi ikke har fått prøvd det, men jeg synes det er greit å komme innpå og prøve å gjøre det så bra som mulig egentlig, sier Huse om det å kunne trene og spille med «større stjerner».

I Vålerenga trener hun blant annet med hun som ble kåret til fjorårets beste spiller i Toppserien av serieforeningen. Nemlig nederlandske Sherida Spitse.

– Vi har jo Stian (Tjærnå Dahl red.anm.) som er litt hovedansvarlig for oss. Han er flink til å tilby seg til å ha egentreninger med oss. Jeg blir satt opp til å trene litt med Sherida, Sigrid (Heien Hansen red.anm.). Der kan jeg spørre og få hjelp hvis jeg trenger det. Jeg synes utviklinga har vært veldig bra, sier jenta fra Askim, som i likhet med Karstensen fullførte videregående i juni.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mia Rostad Huse i treningskampen mot Røa. Dette er sekunder før scoringen hennes. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Moro å få utfordre seg

Både Karstensen og Huse har i oppkjøringen vist at de har noe å gjøre i Toppserien og i tillegg har Vålerenga flere unge som banker på døra inn mot A-laget. En av de er Marit Emaus Flaa som har hospitert med A-laget nå i sesongoppkjøringen.

– Veldig gøy. Det er moro å få utfordre seg litt på høyere nivå, sier Flaa til Kvinneidrett.no.

– Det er jo bedre enn J19 i hvert fall. Det er gøy, men vanskelig. Samtidig er det det man lærer av, fortsetter hun.

Flaa har slitt med skader, men var som de to andre med på gull i Norway Cup, sølv i Gothia Cup og sølv i J19-NM. Nå satser hun på at skadene er lagt bak henne og at fotballen kan få hennes fulle fokus. Hun kom til Vålerenga fra Oppsal tilbake i 2017.

– Det har vært litt mye skader, men nå er jeg tilbake for fullt satser vi på. Så jeg synes det har gått bedre nå som jeg ikke er skadet lenger, sier Oppsal-jenta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marit Emaus Flaa under treningskampen mot Røa. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Er en balansegang

I tillegg til de tre nevnte er også Celin Bizet Ildhusøy en av flere unge lovende i Vålerenga. Hun er dog mer etablert i A-laget og spilte 19 av 22 Toppseriekamper, samt samtlige kamper i Cupen i 2019, men skal selvfølgelig ikke glemmes. Det samme gjelder Emilie Libakken Østerås, som for tiden er på vei tilbake fra skade, men er medlem av A-stallen.

Samtidig har Vålerenga Emma Iversen, Silje Fjeldstad, Nadia Pinto,  Julia Carporese og mange flere gode unge jenter på rekruttlaget. Det lover godt for fremtiden til klubben fra Oslo øst.

Hovedtrener Majgaard Jensen gleder seg over å se jentene ta steg og prestere også i kamp, men samtidig er det en balansegang. Han mener det er viktig at de får prøve seg til riktig tid. Samtidig er det viktig at de føler at de har muligheten til å få spilletid.

– Det er en balansegang. De unge spillerne må få sjansen litt, men man skal også passe seg for at man ikke gir de sjansen på feil tidspunkt. Jeg tror det handler mye om at de kjenner at de får sjansen til å være med. Kjenner de at de ikke kan være med, så blir det en utfordring på lengre sikt. Så det er hele tiden en balansegang. De skal få lov til å spille litt, men de skal også få lov til å trene og bli bedre. Spillerne skal være klare for å spille før man gir dem hundre prosent sjansen. Det har de her opplevd allerede, men de er ikke klare for å starte ti kamper på rad. Forhåpentligvis blir de det i løpet av en liten stund, men akkurat nå er de ikke det, avslutter Vålerengas danske hovedtrener overfor Kvinneidrett.no før forberedelsene inn mot første serierunde starter.

Hovedtrener Jack Majgaard Jensen før en treningskamp. Foto: Andreas Kristoffer Berge

2 kommentarer »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..