Etter at forslaget til RFEF (det spanske fotballforbundet) om å avslutte sesongen ble vedtatt, har det dukket opp store uenigheter i Spania. AFE (spillerforeningen) ønsker å fullføre sesongen på lik linje med herrene. Nå dras likestilling frem og fredag kom et politisk parti inn i bildet.

Onsdag ettermiddag hadde RFEF møte med resten av regionene sine fotballpresidenter. Der ble det bestemt å sende inn et forslag hvor serien i Spania avsluttes med umiddelbar virkning med dagens tabell. Samtidig vil det ikke være nedrykk, men kun opprykk.

Les hele forslaget i sin helhet HER (Obs! på spansk)

Dette forslaget ble sendt videre til behandling og torsdag godkjente styret i RFEF forslaget. Dermed er det videresendt for ratifisering (gyldiggjøring) hos delegat-komiteen fredag.

Komiteen kom fredag ettermiddag ut med sin ratifisering hvor det er flere endringer i spillereglene. Blant annet vil det være tillatt med fem bytter per kamp i play off. Det vil samtidig gjøres en validering for plasseringene på de respektive tabellene i forhold til endelig tabell.

Caroline Graham Hansen med pokalen for å ha vunnet Copa Catalunya før sesongstart. Nå har hun tatt «the treble» med Barcelona.

Samtidig vil det gjøres en ny vurdering om play off ikke kan bli spilt innenfor de rammene som er satt.

Dette er gjort etter anbefalinger og informasjon fra det spanske helsevesenet og idrettsrådet, heter det avslutningsvis i pressemeldingen fredag.

Dermed kan vi gratulere Caroline Graham Hansen med seriegull for Barcelona i sin første sesong i spansk fotball. Graham Hansen scoret syv mål og hadde ni assist på sine 14 opptredener i Primera División denne sesongen. Det gjorde at hun blant annet ble assist-dronning i ligaen. Lagvenninne Jennifer Hermoso ble ligaens toppscorer med sine 23 mål på 19 kamper.

Forslaget til RFEF

  • Serien avsluttes med dagens tabell og Barcelona kåres til serievinner
  • Atlético de Madrid får den andre Champions League-plassen som følge av andreplass
  • Lederen av hver av de to avdelingene i Reto Iberdrola (nivå 2) rykker opp (Eibar og Santa Teresa)
  • Ingen rykker ned (dermed beholder både Valencia og Espanyol plassen i den øverste divisjonen). Serien spilles med 18 lag neste sesong, hvor da fire lag skal rykke ned fra 20/21-sesongen. Dette gjenspeiler seg nedover i systeme
  • Det spilles enkelt opprykkskvalifisering fra nivå 3 til 2 i raskt format på nøytral bane
  • Semifinalene og finalen i cupen spiles i 20/21-sesongen

Uenigheter

Spillerforeningen gikk onsdag ut og kritiserte forbundet. De mener det forbundet gjør er ulovlig, og deres representant i styret stemte ikke for forslaget.

– Vi er skuffet over at RFEF ikke har ønsket å jobbe med et så viktig spørsmål som arbeidsloven for spillerne, sier AFE i en pressemelding.

– Alle spillerne har de samme rettighetene til å jobbe, uavhengig av yrke, så vi tåler ikke slik diskriminering av RFEF.

De mener det er urettferdig at Primera og Segunda A på herresiden kan fortsette å spille, men at andre kategorier ikke kan. (det jobbes fortsatt for å få igang de to øverste nivåene på herresiden).

RFEF har heller ikke svart AFE på deres henvendelse om å finne løsning til å gjenoppta sesongen. Dette ble oversendt RFEF 20. april, men AFE har ennå ikke mottatt svar på denne henvendelsen.

– Det er en profesjonell liga

I forbindelse til likestillingen mellom ligaene, så har nå det oposisasjonspartiet PP (Partido Popular) gått ut med sin mening. Lederen for sportskommisjonen i Spanias deputertkammer, Javier Merino, planlegger å legge frem et ikke-lovforslag som oppfordrer Pedro Sánchez-regjeringen til å fatte en avgjørelse.

– At det høyere idrettsrådet utbedrer og opphever intensjonen og makten til RFEF, slik at det kan fullføres og ikke avlyse serien i Primera Iberdrola (kvinnenes øverste divisjon).

– Vi bør vi i det minste lytte til fotballspillerne og snakke med foreningen som presenterer kvinneklubbene siden vi snakker om profesjonelle idrettsutøvere, fortsetter Merino.

PP ser på Primera Divisón som en profesjonell liga. Det spesielt etter at den historiske avtalen, som gjør at alle fotballspillere kan leve av fotball, ble signert. Selv om RFEF regner ligaen som en amatør-liga, mener han at man må regne denne som en profesjonell liga. Dette mener partiet at er i strid med målet om å profesjonalisere denne ligaen.

– Det ikke-lovlige forslaget som PP skal registrere er motivert av overbevisningen om at det ikke er verdt å suspendere sesongen nå når profesjonalisering er ment for kvinnenes Primera, sier Merino.

– Kunne ventet

Også regjerende mester de siste årene, Atlético Madrid, er uenige å avslutte med dagens tabell.

– Dere kunne ventet lenger med denne avgjørelsen. Men hvis det besluttes å avslutte sesongen nå, bør sesongen nulles ut. Det bør ikke bli en vinner eller være opprykk og nedrykk, mener Atlético Madrid ifølge MARCA.

I likhet med Atlético er det flere som har klaget på at RFEF ikke har prøvd å finne en løsning å spille, og at de har suspendert sesongen uten å konsultere med klubbene. Klubbforeningen ba om et møte for å oppnå enighet for flere uker siden, men RFEF opprettholdt aldri denne kontakten. Samtidig er det også noen klubber som er enige i avgjørelsen.

– Det virker logisk for meg å avslutte sesongen, sa Antonio Toledo, trener for Sporting de Huelva.

Herrefotballen starter i juni

Samtidig er det bestemt at herrefotballen skal starte opp igjen i slutten av juni. Nærmere bestemt 20. juni. Deretter skal de i løpet av fem uker spille ferdig sesongen hvor det gjenstår 11 serierunder. Målsetningen er å ha siste serierunde 26. juli. Samtidig må det gå minst 72 timer mellom hver kamp lagene spiller.

Både herrenes Primera og Segunda A er tiltenkt å fullføre sesongen i løpet av sommeren, mens kvinnenes Primera må vike.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..