Etter over 16 måneder (502 dager) med forhandlinger, diskusjoner, én streik og protester tok spansk fotball et stort steg tirsdag. Da signerte endelig partene avtalen som sikrer spanske spillere i øverste divisjonen minimumslønn og arbeidskontrakter.

Det har vært en lang prosess for å få på plass den historiske avtalen som sikrer spanske fotballspillere bedre rettigheter. Det så lenge ut til at avtalen skulle bli signert sommeren 2019, men det skjedde aldri. Det ble utsettelse på utsettelse og til slutt førte det til at Primera Division gikk ut i streik i en uke. Dette satt fart på forhandlingene igjen og 20. desember ble det enighet om en avtale som skulle signeres i januar. Det skjedde dog aldri og det har ført til at i de siste serierundene og i cupen ble 30 sekunders protest i starten av kampene hvor startsignalet gikk, men ingen begynte å spille før det hadde gått 30 sekunder (på bildet over protesterer Espanyol og Logroño under forrige ukes cupkamp). Denne protesten skjedde også på alle nivåer i kvinnefotballen i Spania.

Det førte så til ny fortgang og denne uken har partene sittet i møter før de tirsdag signerte avtalen som ble presentert onsdag. Nå får alle spillere minstevilkår for å garantere deres profesjonelle fremtid og deres nåværende stabilitet.

– Første kollektive avtalen  i Europa
Avtalen ble presentert i Congreso de los Diputados, som er underhuset i det spanske parlamentet, der president Meritxell Batel ledet seansen med alle parter tilstede. Både ACFF (Den spanske serieforeningen for kvinnefotball) og AFE (De spanske fotballspillernes forbund) hadde opp til 20 spillere tilstede på den historiske begivenheten der presidentene for begge foreningene, Athletic Bilbao-spiler Ainhoa Tirapu og visepresident for AFE talte.

– Vi ser på den første kollektive avtalen signert for fotballspillere i Europa. Med dette forsterker vi i dag tre grunnleggende og nært knyttet forpliktelser som forener alle: Fremme av sport og kultur, likestilling mellom kvinner og menn, samt garanti for arbeidsforhold, sa  Meritxell Batel.

– Det var den første av mange steiner på veien som vil ha mange fler, sa Rubén Alcaine, president i ACFF.

– Endringen i spillerens arbeidsforhold, feiret president i AFE, David Aganzo, som denne avtalen vil bety og pekte på den historiske streikedagen som et vendepunkt.

Beklaget ventetiden
Samtidig beklaget Atheltic Bilbao-spiller Ainhoa Tirapu for ventetiden.

– Jeg er stolt av samholdet til spillergruppene. I dag er en dag for feiring, men følelsene er delt siden vi ikke klarte å få til denne avtalen tidligere. Jeg ber om unnskyldning til de som har sett deres arbeidsrettigheter blitt redusert ved at avtalen ikke har vært klar tidligere, sa Tirapu under offentliggjøringen.

– Et stort steg i riktig retning
Kvinneidrett.no har fulgt utviklingen tett siden forslaget først kom på bordet for 16 måneder siden og redaktør og ekspert på spansk kvinnefotball, Andreas Kristoffer Berge, er glad for at det endelig er en avtale på plass.

– Til tross for ventetiden er dette en historisk avtale og et stort steg på veien mot å profesjonalisere kvinnefotballen.  Det er fortsatt er en god vei å gå, men nå er det første og viktigste steget tatt. Nå får alle lag i den øverste divisjonen en helprofesjonell hverdag og samtidig er de beskyttet av arbeidsloven, sier Berge.

Det har vært mye endringer i spansk fotball det siste året. Foran denne sesongen endret de også seriestrukturen og det har de gjort med hell.

– Vi har sett store endringer i spansk fotball det siste året og endringene i seriesystemet har de gjort på et perfekt tidspunkt. De har fått til spissingen de ønsket uten at det nevneverdig har gått ut over noen lag. Nå gjelder det for Spania å fortsette utviklingen på kvinnesiden, så kan Spania troppe opp som et foregangsland på kvinnefotball på lik linje som Norge har vært tidligere, sier Berge.

– Det skal bli spennende å følge utviklingen i Spania videre, legger Berge til avslutningsvis.

Men du lurer kanskje på hva avtalen faktisk inneholder? Vi har prøvd å få ned punktene i avtalen på en lett forståelig måte:

 • Arbeidstid: Maks 7,5 timer per dag og 35 timer i uken. Dette inkluderer ikke reise og offisielle møter.
 • 75 %: Dagen til en fotballspiller under kontrakt skal inneholde minimum 75 % fotball. Dermed gjøre fotballen til hovedarbeidsgiver.
 • Minimumslønn: Minimumslønnen settes til 16.000 Euro for fulltidsspillere og 12.000 Euro. De som har kontrakter på under 30.000 Euro vil i tillegg få en økonomisk kompensasjon. De som har lønn mellom 12.000 og 15.999 Euro vil gå opp til 16.000 Euro, mens de mellom 16.000 og 30.000 vil få en lineær lønnsøkning på 2.000 Euro. Disse summene vil økes med minimum 2 % av KPI (konsumprisindeks).
 • Graviditet: Spillere som har en terminerende kontrakt inneværende år grunnet gravide kan fornye med en sesong under de samme betingelsene som de hadde.
 • B-lag/samarbeidslag: For at en spiller fra et b-lag, juniorlag eller en samarbeidsklubb (de har en egen spesiell løsning på dette i Spania kalt filialklubb) skal kunne anvende avtalen, må spilleren tas ut til minst 12 kamper og spille i minst 10 kamper for et lag i Primera División i løpet av en sesong.
 • Kamper: Tidsbruken rundt kampdag skal ikke overstige 24 timer ved hjemmekamp og 72 timer ved bortekamp. Dette inkludert reise. I tillegg vil all reklamering og besøk i forbindelse med promotering bli sett på som arbeidstid.
 • Ansinitet: Spillere som er i samme klubb i seks sesonger eller mer vil få en bonus når de forlater klubben. Denne bonusen vil være 2.000 Euro for seks sesonger, 2.500 Euro for syv sesonger, 3.500 Euro for åtte sesonger og 3.500 Euro for ni sesonger eller mer.
 • Total uførhet: Hvis en spiller er totalt ufør som et direkte resultat av fotball, må klubben kompensere henne med 90.000 Euro, og eventuelt 60.000 Euro til arvingene i tilfelle dødsfall.
 • Trakassering: Klubbene og fagforeningene forplikter seg til å unngå situasjoner med seksuell, psykologisk eller etnisk trakassering på grunn av etnisk, religiøs eller rasemessig opprinnelse, eller homofobisk trakassering og kjønnsbasert trakassering.
 • Ferie: Alle spillere har krav på 30 kalenderdager i ferie per år. I tillegg må 21 av dagene være sammenhengende. Hvis en spiller spiller deltar på landslagsmesterskap kan klubben avtale med henne om å ikke har 21 dager i strekk om oppkjøring starter tidligere enn innenfor de 21 dagene. Alle spillere har i tillegg krav på minst en og en halv dag hvile i strekk per uke. Det vil heller ikke være kamper mellom 23. desember og 3. januar. Unntaksvis kan man kun trene 31. desember frem til klokken 14:00.
 • Bilderettigheter: Spillere avtaler dette selv med sin klubb.
 • Gyldighet og anvendelse av avtalen: Avtalen har tilbakevirkende kraft med en startdato på 1. juli 2019 og varer i et år, men samtidig kan den forlenges sesong for sesong. Barcelona, Athletic Bilbao og Tacón (Real Madrid fra sommeren) er også forpliktet til å utføre avtalen selv om de ikke har deltatt i forhandlingene og ikke tilhører noen klubbforening.
 • Overgang: Spiller har rett på minst 15 % av en eventuelt overgangssum.
 • Skader/ferie: Spillere mottar full lønn
 • Frihet: Spillere har rettighet til å fritt uttrykke sine tanker om ethvert tema, og spesielt om spørsmål relatert til deres yrke, uten andre begrensninger enn de som stammer fra loven og respekt for andre.
 • Studier: Klubbene skal legge til rette for spillerens studier så lenge det er forenelig med det sportslige opplegget.
 • Familie: Begge parter forplikter seg til å gjøre sitt beste for å iverksette tiltak for å forene familie- og proffliv for fotballspilleren.

Avtalen kan leses og lastes ned i sin helhet HER (obs. På spansk)

PS! Euroen kan ganges med 10. 1 Euro = 10 norske kroner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..