De spanske forslagene for bedring i kvinnefotballen er på et helt annet nivå enn det Norge kommer med. Her snakker vi profesjonalisering på høyt nivå.

Foto: Deportesfemeninos.es

I Norge kutter vi ned Toppserien og 1. divisjon til 10 lag for å se om det kan hjelpe. I tillegg legger man inn sluttspill. LSKs prestasjoner i Champions League blir stadig bedre år for år, selv om det er et syvmilssteg opp til toppen. Hvorfor endre seriesystemet nå? Blir LSK så mye dårligere av å spille mot nummer 11 og 12 i Toppserien? (I fjor klarte de så vidt å slå Lyn (11. plassen) i kampene mot de).

Ja, de får flere kamper mot de beste lagene riktignok, men kunne de ikke like gjerne brukt den tiden på å arrangere treningskamper mot f.eks. internasjonal motstand. Jeg kan garantere at det hadde hatt mer for seg, for nummer 2-4 i Norge er ikke i nærheten av det internasjonale nivået som LSK siger etter.

Norge har to plasser i Champions League den neste tiden og en av de plassene kan faktisk nummer to i 1. divisjon få. I hvert fall teoretisk sett. Norge vil hevde seg internasjonalt både med klubb og landslag. Hvordan kan man da forsvare at nummer to i 1. divisjon kan spille Champions League. Ja, mye skal til for at det skjer, men teoretisk er det mulig.

Internasjonalt har 2018 og starten på 2019 hvert noe av det beste på mange, mange år for Norge. Seier i Algarve Cup, samt at Norge har kvalifisert seg til VM i Frankrike etter å ha slått ut regjerende Europamester Nederland. LSK tok seg til kvartfinale i Champions League, og på aldersbestemte landslag er vi oppe å kjemper i toppen.

Hvorfor endre det når det fungerer? Nå blir norsk Toppfotball sentrert og 70 prosent av Toppserien kan ende opp med å være på Østlandet (avhenger av hvem som rykker opp og ned selvfølgelig). I hvert fall blir det vanskelig for klubber utenfor storbyene til å lykkes nå som det blir færre plasser både på øverste og nest øverste nivå.

Likestilling

Men nok om Norge. La oss ta turen 3 timer og 30 minutter med fly sørover. Til den spanske hovedstaden, Madrid og Fotballforbundet i Madrid, RFEF (Real Federación Española de Fútbol). Der ligger det nå et forslag man ikke ville tro på om man er norsk.

Forslaget er som følger:

  • Alle spillere i Primera División skal annsettes på fulltid. Alle klubbene skal med andre ord ha samtlige spillere på heltid og lønne spillere med 14.000 til 20.000 Euro (akkurat summen er ikke bestemt).
  • Summen vil bli en minimumssum i spansk kvinnefotball. 14.000 til 20.000 Euro er en god årslønn i Spania og vil ligge rundt gjennomsnittslønna i Spania om man har en vanlig jobb.
  • Spillere vil ha en arbeidskontrakt. Det betyr arbeidsuker på 35 timer og alle rettigheter, samt full lønn ved sykdom, skader, graviditet osv.. I tillegg gir det 30 dagers obligatorisk ferie, hvor 21 av dagene skal være sammenhengende om sommeren.
  • Spillere er sikret også ved ved skader og sykdom som gjør at man f.eks. ikke kan spille fotball lenger.
  • B-lagsspillere som kalles opp til A-laget i fire kamper på rad eller i seks kamper totalt vil bli inkludert.
  • Alle disse punktene styrker likestillingen og med dette vil kvinnefotballen ha samme rettigheter som gutta, selv om selve lønna er mindre enn i de øverste divisjonene på herresiden.

Proffdager

Dette er kun et par av punktene, men forslaget får norske proffdager til å virke smålig. I Norge jubler man om man får 1-2 dager hvor man får spillere på såkalte proffdager. Det vil si å ha spillerne tilgjengelig hele dagen ved at man kjøper de fri fra jobb.

Går forslaget i Spania igjennom, så vil alle klubber på det øverste nivået i Spania ha proffdag hver bidige dag. Da kan vi begynne å snakke om profesjonalisering.

Det skal bli spennende å følge utviklingen videre i Spania, for det ligger større forslag å venter bak dette.

Opprettes et fond

Så lurer du kanskje på hvordan klubber skal få råd til dette på kvinnesiden? Klubbene tar ikke regningene helt selv. Det skal opprettes et fond hvor også den spanske regjeringen er med på støtten. Fondet skal dekke utgiftene, så klubbene ikke skal måtte tenke for mye på ekstra utgifter. Dermed gjøres det mulig for alle og ikke bare Barcelona, Atletico Madrid, Levante og andre storklubber å være profesjonelle. Ikke alle klubber har den samme økonomien som de, men med fondet, så vil gapet minske og alle vil ha et likt utgangspunkt.

Nytt seriesystem i Spania

Samtidig skal det bli et nytt seriesystem i Spania også. I stedenfor 7 avdelinger på nivå 2, blir det nå Primera A (øverste nivå), Primera B avd. 1 og avd. 2 (nivå 2 ), Segunda avd. 1, 2, 3 og 4 (nivå 3). Etter dette kommer de regionale seriene.

Dette vil skape et mindre gap mellom nivåene i spansk fotball. Dette fordi nivåforskjellen fra nivå til nivå rett og slett har vært for stor. Nå minskes nivåforskjellen og det vil skapes flere konkurransedyktige arenaer, samtidig som et opprykk ikke nødvendigvis gjør at du rykker rett ned igjen.

Det nye forslaget (kom våren 2018, men behandles først nå), vil skape like forutsetninger til å lykkes for klubber i Primera División. Dermed får de minsket gapet mellom klubber som får god støtte fra å være en storklubb på herresiden (Barcelona, Atletico Madrid osv..) og mindre klubber (Madridd CFF, EDF Logroño m.f.).

Spansk Kvinnefotball er virkelig i utvikling. Både på tilskuerfronten, i media og ikke minst ift. profesjonalisering ved å få spillere på heltid.

Vi gleder oss til å fortsette å følge spansk fotball tett de neste årene og vi tror de er på vei mot noe stort! Mandag 29. april får vi også svaret på hvor veien går videre for spansk kvinnefotball!

Vi kommer tilbake med en ny kommentar når ting lovfestes i Spania!

4 kommentarer »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..