Etter en lang skadeperiode, kunne Julie Bøe Jacobsen (20) knyte på seg håndballskoa, dyppe fingrene i klister og ta på seg håndballdrakta. I slutten av august var hun endelig tilbake i kamp. Nå venter junior-VM i Ungarn, samt en ny tilværelse i Byåsen.

Dette er den andre i en serie av tre lengre intervjuer med talentfulle utøvere på vei tilbake fra skade. Les den første om Matilde Alsaker Rogde HER.

Den nøyaktige datoen var 29. august 2017. Da var et 14 måneders langt skademareritt over for Julie. Hun fikk 10 minutter og 55 sekunders spilletid i cupkampen mot Lillestrøm inne i Skedsmohallen. Totalt ble det også fire scoringer på henne i comebacket. En stor dag for det unge håndballtalentet.

– Det var godt å få første kamp overstått. Jeg har gått og vært litt nervøs for å komme i gang, men utpå der merket jeg ikke noe til kneet i det hele tatt. Det var godt å få inn noen kasser når man først er på banen igjen, så det var veldig gøy, sa en smilende og godt fornøyd Julie da vi satt oss ned med henne i høst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Alt var svart for meg

Men vi skrur tiden tilbake til da det hele begynte, juli 2016. På siste trening på samling med U18-landslaget (LK98) til Norge i Skien røk Julie korsbåndet. Dermed gikk U18-VM i Slovakia i vasken, men også en hel håndballsesong og et nytt U-mesterskap sommeren 2017.

– Ingen var nær meg og jeg skulle bare finte, så ryker kneet. Da var alt egentlig svart for meg. Jeg visste at jeg gikk glipp av minst én sesong og ikke minst VM den sommeren. Så det var utrolig trist.

Tiden etter skaden var svært tøff for Julie, men hun brukte tiden godt og har aldri følt seg i bedre fysisk form enn hun var i da hun vendte tilbake på håndballbanen.

– Jeg føler at når jeg ser tilbake på det nå, så har jeg egentlig veldig mye positivt å ta med meg. Jeg har blitt bedre fysisk, jeg har sett ekstremt mye håndball, som jeg føler bare har gjort meg til en smartere spiller. Jeg føler jeg har fått brukt tiden godt når det har vært en så lang periode borte fra håndballen, sa hun i høst.

Men det har ikke bare vært fysisk trening. Å være ute med skade så lenge gir også mentale utfordringer.

– Ja, det har vært hardt mentalt. Jeg har jo brukt mentaltimer, som har hjulpet meg veldig mye. Men jeg har hatt støtte i ryggen hele tiden, noe som har gjort at jeg hele tiden har holdt motivasjonen oppe.

Men hva har vært de største utfordringene?

– De første månedene var det det å være i hallen. Det hadde jeg problemer med. Jeg syntes det var kjipt å se de andre ute på banen, mens jeg satt der og visste hvor lenge det var igjen. Det har vært den aller største utfordringen, men også det å holde det oppe og være tålmodig. Man har hele tiden lyst til å kjappe seg og være fortest mulig tilbake. Så det å holde igjen har vært tøft, sier Julie åpenhjertig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det bygger meg som spiller

Før skaden var Julie en kommende stjerne i norsk håndball. Hun ble nominert til årets idrettstalent av Romerikes Blad, fikk prisen som årets unge spiller hos kvinneidrett.no, samt ikke minst prisen som årets publikumsfavoritt i Rælingen. Med andre ord så alt til å gå på skinner for ungjenta før skaden oppsto. Å få så mye oppmerksomhet i ung alder skaper litt utfordringer, men Julie har vokst med det.

– Det er viktig å prøve å fortsatt holde bena planta på jorda. Det er mye oppmerksomhet, men samtidig så føler jeg at det bygger meg som spiller. Jeg tar det med meg positivt og blir ikke noe høy på meg selv av den grunn. Jeg føler det bare hjalp meg til å trene enda hardere for å nå lenger.

LES OGSÅ: Bøe Jacobsen: – Vil bli best

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rykket opp

Etter et godt førsteår i Grundigligaen rykket Rælingen i fjor ned til 1. divisjon. Etter en god sesong i 1. divisjon endte det med opprykk etter seier over Sola i opprykkskvalifiseringen.

– Den første delen av sesongen går det mest på å komme inn i håndballrytmen. Spille meg litt inn og unngå de tullefeilene jeg fort kan finne på når jeg ikke har håndballhodet der. Utover ønsker jeg å spille meg godt inn i laget og bidra til å rykke opp igjen, sa hun når vi snakket med stortalentet rett før seriestart i fjor.

Det var noe hun lyktes hun godt med. På Rælingen har hun virkelig spilt seg inn og hun ble en viktig brikke for laget igjen. Hun fikk en stor opptur i 2017/18-sesongen og endte det hele med altså med opprykk til Grundigligaen igjen.

– Jeg er veldig mye sterkere. Jeg kjenner det i dueller at jeg står mer i duellene bakover, og i tillegg føler jeg at jeg kan vinne flere dueller fremover, sier hun om seg selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klar for Byåsen

Nå er også Julie klar for nye utfordringer. I mai ble det klart at hun skal spille for Byåsen de neste tre sesongene.

– Jeg sa først og fremst ja til Byåsen fordi de har et godt sportslig tilbud og har vist seg å være veldig gode på spillerutvikling. Jeg fikk inntrykk av at det et veldig godt miljø og et godt støtteapparat. I tillegg er jeg glad for at jeg kan kombinere håndballen med studie på NTNU, sier Julie til Byåsen sine hjemmesider.

Dermed blir det spill mot gamle lagvenninner neste sesong. Julie har store ambisjoner og ønsker å bli en A-landslagsspiller i fremtiden. På veien dit ønsker hun å bli en sentral spiller for trønderne, som har ambisjoner om Champions League-spill 2020/21.

– Mitt mål i Byåsen er først og frem å være en viktig bidragsyter til at vi når de målene vi har satt. Jeg ønsker å bidra med tempo i spillet og gjøre spillerne rundt meg gode, sier hun til Byåsen sine hjemmesider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Junior-VM

Mandag starter U-20-VM med LK98-landslaget. Det er det siste mesterskapet før jentene går videre inn på et eventuelt rekruttlandslag eller A-landslag. Det er et mesterskap Julie har klart å kjempe seg tilbake til.

Jentene er nå i Debrecen i Ungarn, der mesterskapet holdes. I gruppespillet venter Elfenbenskysten, Brasil, Montenegro, Portugal og vertsnasjon Ungarn.

– Vi har satt som mål å nå semifinale, og gjøre det bedre enn vi gjorde forrige VM da vi endte på en 4. plass. Vi har vist god form i SOC, og har fått spilt inn mange spillere, sier Julie til Byåsen sine hjemmesider.

Følg også Julie sin fanside på Facebook HER

(Fakta om Julie under bildet)

LK98 gjorde det bra under U-18-VM i Slovakia i 2016. Den gang måtte Julie stå over med skade, men i årets U-20-VM er hun med jentene i Ungarn.

FAKTA:

Julie Bøe Jacobsen
Født: 23.06.1998
Fra Nittedal
Draktnummer: 33
Posisjon: Midtback
Tidligere klubber: Nit/Hak og Rælingen
Kamper: 43 kamper for Rælingen

Landslagsstatistikk:
LK98: 28 kamper, 86 mål

Beskriv deg selv på banen:
– Jeg har som rolle at jeg har lyst til å være litt sjef. Jeg har lyst til å gjøre de andre gode og det skal være jobben min.

– Styrkene mine på banen er farten min og overblikket over spillet.

Sommerspalten:

Beste ferieminne:
– Båttur på Mauritius

Storbyferie eller badeferie?
– Badeferie

Drømmereisemål:
– Karibien

Beskriv en perfekt sommerkveld:
– Sitte i solnedgangen i Palma på Puro Beach.

Kilder: byaasen.no, handball.norhk.topphandball.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..