11. mars 2017 kommer til å stå i hukommelsen til Matilde i lang tid. Det var dagen da hun røk korsbåndet og fikk en rift i menisken. Tiden etter skaden har vært lang og tung, men ungjenta ser positivt på fremtiden.

Dette er den første i en serie av tre lengre intervjuer med talentfulle utøvere på vei tilbake fra skade.

– Det smalt på slutten av treningen. Åtte mot åtte og 30 sekunder igjen husker jeg at treneren ropte, så var det å springe etter den siste ballen, og det skulle jeg jo ikke gjort, sier Matilde om dagen det smalt.

– Det skjer ofte mot slutten når du er veldig sliten, og det var under den tyngste delen av preseason. Det hadde vært ganske mye, men det var uflaks, fortsetter hun.

Årets unge spiller 2016

Men la oss spole tiden litt tilbake. Matilde har vært med på yngre landslag opp igjennom og hadde i 2016 en fantastisk sesong. Hun var med på å vinne åpent nordisk med J16-landslaget, var med på EM-kvalik, vant NM-gull med Klepp J19 og fikk godt med spilletid for Toppserielaget til Klepp utover høsten. Det førte til at kvinneidrett.no kåret Matilde til årets unge spiller i Toppserien 2016.

«Klepps Matilde Alsaker Rogde (16) har tatt Toppserien og norsk fotball med storm i 2016», var innledningen på vår begrunnelse. Les hele saken HER.

– En magisk reise

På landslaget har hun hatt en reise som hun selv beskriver som magisk. Hun har vært med hele veien fra J15-landslaget startet opp i 2015.

– Den reisen jeg har hatt har vært magisk rett og slett. Vi har vunnet cuper i Polen, nordisk og vært med på EM. Det har vært en veldig fin reise med en veldig bra gjeng. Jeg skulle likt å være med på slutten også, men det har vært veldig kjekt, sier Matilde.

Og det hele ble toppet med blant annet seier i åpent nordisk på hjemmebane i Østfold i fjor sommer.

– I fjor var jo åpent nordisk et veldig stort høydepunkt. En veldig stor opplevelse, samt EM-kvalifiseringen i Moldova var veldig kult. Så jeg har fått lov til å oppleve veldig mye og det er det jeg har lyst til å være med på videre på landslag. Jeg vet hvor mye kjekt man kan få oppleve og jeg har lært mye der. Jeg har veldig mange gode minner.

Og første scoringen hennes på landslaget kom også i fjor. Den kom mot Hviterussland i Norges 10-0-seier i april. Nærmere bestemt 10. april 2016. Matilde startet på benken, men kom inn og scoret 9-0-målet etter kun syv minutter på banen. Etter det har det blitt to scoringer til på J16 og én scoring på J17.

– Jeg satt på benken og hadde så lyst til å komme inn. De var jo ikke gode, så vi som satt på benken hadde lyst til å komme inn å få noen mål vi også. Det var kjekt å komme inn å få et mål. I hvert fall når det var første målet mitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matilde (øverst) sammen med en av flere gode venninner på landslaget, Rikke Bogetveit Nygard.

NM-gull nummer to

NM-gullet på J19 i fjor var for øvrig Matildes andre NM-gull. Hennes første kom for Forus & Gausel under J16-NM i 2014. Hun ble attpåtil kåret til banens beste i 3-1-seieren over LSK i finalen i fjor.

– Ja, NM var veldig kjekt. Ikke bare finalen, men alle kampene. Da var jeg spiss, og jeg liker det. At finalen gikk så bra som de andre kampene også. Da fikk jeg vist meg frem mens alle ser. Jeg følte meg bra og fikk scoret en del mål i løpet av NM, så jeg er veldig fornøyd med NM i fjor. En stor opplevelse nok en gang.

På Klepp fikk hun som sagt en god del spilletid. Totalt 17 av 22 Toppseriekamper fikk hun spilletid i. Noen scoringer for A-laget ble det ikke, men hun var delaktig i flere mål.

– Jeg hadde jo mine sjanser i fjor og var en del involvert og var med på å skape ting, men jeg hadde ikke noen mål. Men jeg hadde mål og planer om å komme på scoringslisten for Klepp i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matilde (til høyre) sammen med Tuva Hansen (i midten) og Maria Hiim (til venstre) på banketten etter J19-NM-gullet i fjor.

Planene lagt på vent

Matilde hadde en fantastisk 2016-sesong, men alt tydet på at hun skulle nå nye høyder i 2017-sesongen om man ser på hva hun gjorde i oppkjøringen. Hun skulle etablere seg i startelleveren til Klepp og forsvare NM-gullet på J19. I tillegg gledet hun seg til det første Europamesterskapet med J17-landslaget. Dessverre gikk det altså ikke slik.

– Ja, jeg følte meg i veldig god form og hadde egentlig store ambisjoner om dette året. Både i forhold til Toppserien og landslag. Jeg gledet meg veldig til J17-EM, også følte jeg at jeg kunne få enda mer tillit i Toppserien i år enn i fjor, selv om jeg fikk ganske mye tillit på høsten.

For Matilde hadde vært i god form og storspilt under treningskampene i vinter.

– Ja, jeg hadde lyst til å fortsette å vise at jeg fortsatt er god nok til å være i startelleveren. Når jeg følte meg i så god form og hadde gjort det ganske bra på de treningskampene vi hadde spilt, så følte jeg at jeg var en spiller som han vurderte.

Og i treningskampene ble Matilde drillet som spiss sammen med Hege Hansen.

– Det var meg og Hege som spilte spiss under treningskampene. Vi har jo byttet litt på formasjoner, så vi har ikke rene kanter. Da var det eventuelt vingback eller spiss. Vingback kunne vært bra det og, men det var spiss jeg spilte sammen med Hege, så jeg så frem til å spille spiss sammen med hun.

– Jeg følte meg i form og så virkelig frem til sesongen, så det gjorde det ekstra kjipt, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matilde i Fargegaten i Stavanger sentrum.

– Gikk veldig langsomt

For som sagt ble alt snudd på hodet 11. mars. Nå er hun derimot i full gang med opptrening igjen.

– Det har gått veldig fint. Jeg fikk trent en måned før operasjonen for at hevelsen skulle gå ned og operasjonen i Oslo gikk veldig fint. Så var det seks uker på krykker, som selvfølgelig var veldig tøft. Det gikk veldig langsomt, men jeg måtte bare ta en dag av gangen og bare vente på å kaste de vekk.

Krykkene ble kastet ved månedskifte mai/juni og hun har nå gått to måneder uten krykkene.

– Jeg følte jeg lærte meg å gå på nytt, sier Matilde.

– Det er veldig rart for kneet er så mye svakere og man kan se det og. Muskelmassen blir så tynn, og det tar veldig lang tid å trene opp igjen. Selv om jeg føler meg mye bedre nå, så er det fortsatt lenge igjen.

– Prøver å tenke positivt

Og det er ikke bare fysisk det har vært tungt, men det har også vært en mental prøvelse for ungjenta.

– Det går opp og ned. Noen dager er tyngre enn andre, men da tenker jeg positivt og det pleier å hjelpe.

Hun setter blant annet ekstra pris på de små tingene som de fleste tar for gitt.

– Det er i hvert fall kjekkere nå som jeg kan gå. Alle de små tingene blir veldig store. Bare det å kunne gå og det å kunne ta knebøy på bare den foten, ettbens-knebøy. Sånne småe ting hvor man bare merker litt forbedring.

Nå har hun også fått lov til å begynne å løpe litt igjen, noe som gleder henne.

– Nå har det gått fire måneder etter operasjonen og jeg kan endelig løpe litt, sier ungjenta.

Hun har hatt tett oppfølging hele veien og fått gode tilbakemeldinger hos fysioterapauter, men noe trening med ball ligger fortsatt et par måneder frem i tid.

– Jeg var nettopp i Oslo, og fyisoen der sa at alt så veldig bra ut. Jeg ligger foran skjemaet, men har selvfølgelig fortsatt en lang vei å gå og må være tålmodig. Det er vanskelig når det kribler i hele kroppen, men noe ball på meg blir det ikke før et par måneder. Om alt går som det skal, kan jeg da begynne med mer ballrelaterte øvelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matilde foran Breiavatnet i Stavanger sentrum.

– Klar for å komme sterkere tilbake

Og det er ingen tvil om at motivasjonen til Matilde er stor. Hun har en sterk vilje og skal gjøre det som må gjøres for å komme tilbake på fotballbanen sterkere enn noengang.

– Ja, jeg er veldig klar for å komme sterkere tilbake. Jeg skal trene tusenvis av timer. Jeg skal ha troen på meg selv og det tror jeg blir veldig viktig for å lykkes.

Men dit er det en lang vei igjen å gå. Hun har satt sine delmål og er klar over at hun må være tålmodig.

– Nå har jeg først og fremst mange delmål i forbindelse med skaden. Det gjelder å være tålmodig og ikke rushe det.

– J19-landslaget en stor ambisjon

Men når skadeperioden først er over, så mangler det ikke på ambisjoner hos 16-åringen (blir 17 i september).

– Men når jeg kommer tilbake som jeg skal neste år, så blir ambisjonene å først og fremst komme i form. Men ellers, så har jeg lyst til å komme meg godt inn i laget igjen. Jeg er nok ikke klar til å spille fulle kamper når sesongen starter, men at jeg i hvert fall får de innhoppene og til slutt greier å etablere meg.

Og heller ikke på landslag mangler Matilde ambisjoner og motivasjon.

– Sånn i forhold til landslag og sånt, så har jeg lyst til å være med på J19-landslaget. Når jeg er klar igjen, så hadde det vært kjempekult å få lov til å være med på det laget og. Det er noe jeg har veldig lyst til og store ambisjoner om.

– Først må jeg bli helt skadefri, men jeg har jo veldig lyst. Det er det ikke noe å legge skjul på. J19 er en stor ambisjon, legger Matilde til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matilde foran Vågen i Stavanger sentrum.

– Brenner for laget

Selv om hun dog mister hele 2017, så har hun fortsatt fått oppleve ting. Hun var i Bosnia under J17-EM. Denne gang på tribunen, men fikk se flere av sine beste venninner spille og kjempe om medaljer.

– Ja, jeg var i Bosnia for å se på de. Det var jo spesielt, men er veldig glad for det. Jeg følte at jeg var en del av det, for jeg var jo egentlig det også. Jeg fikk treffe de litt og veldig kjekt å se på de. Det er jo vennene og laget mitt det og, så jeg er veldig glad for at jeg, mamma og pappa tok turen.

Og på klubblaget, så er ungjenta å se i gangene på Klepp Stadion. Klubben hun brenner for.

– Det er et supert miljø. Når vi gjør det bra, så er det selvfølgelig enda kjekkere. Jeg kommer bare til å være mer og mer ute på Klepp, for jeg trives veldig godt med jentene. Jeg brenner jo for laget, så om de eller jeg gjør det bra er bare kjempekjekt.

FAKTA:

Matilde Alsaker Rogde
Født: 16.09.2000
Fra Sola
Draktnummer i Klepp: 17
Posisjon: Kant, back og spiss
Tidligere klubber: Sola og Forus & Gausel
Kamper: 17 kamper for Klepp i Toppserien

Meritter:
To NM-gull: Klepp J19 (2016) og Forus & Gausel J16 (2014)
Gull i åpent nordisk med J16-landslaget

Landslagsstatistikk:
J15: 4 kamper
J16: 11 kamper, 3 mål
J17: 4 kamper, 1 mål

Funfact:
Jeg har er en lykke-sports-BH som jeg bruker i kamp.

Slik beskriver Matilde seg selv som person både på og utenfor banen:

Utenfor banen:
Jeg er en veldig inkluderende, positiv person, som som prøver å skape god stemning.

På banen:
Jeg er en aggressiv, rask, målrettet og pratsom spiller. God til å finne rom, skape sjanser og være en farlig spiller som du må passe på.

– Alle kan gjøre en god kamp fordi at du ikke har gjort noen feil, men jeg mener at for å gjøre en god kamp, så kan du ha gjort mange feil, men det har med at du ser de riktige løsningene og får  noe ut av det du gjør. Ikke bare at det du har gjort er greit, men som spiss gjelder det å skape sjanser for både deg selv og andre.

– Jeg liker å springe litt med backene og midtstopperne, legger Matilde litt spøkefullt til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sommerspalten:

Hva gjorde du i sommer:
– Jeg var i Kroatia.

Hva er ditt beste ferieminne:
– Jeg har hatt mange fine ferier, men St. Tropez i fjor var veldig fint.

Storbyferie eller badeferie:
– Om sommeren liker jeg best strand og sol, mens storbyferie er kjekkere om høsten og våren.

Drømmereisemål:
– Maldivene

En perfekt sommerkveld:
– Fint vær så du kan sitte ute på kvelden sammen med venner. Slappe av og spise god mat enten hjemme i hagen eller på stranda.

3 kommentarer »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..