Amalie Hammild Iuel (23) håper på å toppe formen igjen i VM, men satser mest mot 2018-sesongen. Vi tok en lengre prat med den nyutdannede friidrettsløperen.

Vi møtte 23-åringen under Boysen Memorial i juli. Der ble det seier på både 400 flatt og 400 hekk. Mest fornøyd var hun med flatt, hvor hun løp på 52,19.

– Det var skikkelig gøy. Jeg er veldig glad i den stadion her. Det er alltid god stemning og folk heier bra, sier Iuel til Kvinneidrett.no.

– Jeg var litt skeptisk til begge løpene i dag, i og med at vi er i en treningsperiode med tanke på oppladning til VM. Så det var mest for å få en fin treningsøkt. Men når man kan komme ut og få et såpass godt resultat med et løp i bena allerede, så jeg får være fornøyd med det, fortsetter hun.

400 hekk gikk det derimot ikke like bra i. Der løp hun inn til 56,87.

– Ja, man har alltid lyst til å se gode resultater, men det er klart at når man trener tungt er det vanskelig å få resultater. I hvert fall på sånne tekniske øvelser som 400 hekk. Det er vanskelig å få det til å stemme med stegene og sånne ting hvis du ikke er i knallform. Men alt i alt er jeg fornøyd med dagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lang sesong

Men vi skrur tiden tilbake til sesongstart. Grunnet utdannelse i USA, så startet Iuel sesongen allerede i januar. I USA løper de nemlig konkurranse omtrent hver helg helt frem til sommeren. Det har gjort at Iuel har fått en mye lengre sesong enn de fleste andre norske friidrettsuttøvere.

– Skolesesongen begynner i januar og du konkurrerer hver helg frem til juni. Da er det vanskelig å holde ut helt til august, forklarer Iuel.

Det betyr nemlig at hun må prøve å toppe formen for andre gang i år når VM i London går av stabelen i august. Det er noe hun har slitt med tidligere.

– Det er veldig vanskelig å legge opp til å toppe formen to ganger. Det blir vanskelig og jeg har slitt med det litt tidligere. Både i fjor med OL og for to år siden med VM, slet jeg med det, i og med at jeg har en såpass lang sesong.

Samtidig håper hun at spissingen inn mot 400 meter hekk har hjulpet. Tidligere har hun nemlig deltatt i syvkamp.

– Men nå har jeg sluttet med syvkamp, så da er det litt mindre på kroppen, og jeg håper at det er nok til at jeg kan klare å toppe formen igjen i VM.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Europas beste og norske rekorder

18. mars satt hun norsk rekord på 400 flatt med tiden 51,81 under Trojan Invitational i Los Angeles og i april fulgte hun opp med norsk rekord på 400 hekk med tiden 55,38 under LSU Battle on the Bayou i Louisiana.

– Det var utrolig gøy. I hvert fall gøy å sette de såpass tidlig, med tanke på at jeg fortsatt har en lang sesong foran meg, og at det kommer flere muligheter. Norgesrekordene var jo også under VM-kravet. At jeg tok de kravene såpass tidlig, gjorde at jeg slapp å tenke på de utover sesongen. Nå kan jeg lade opp ordentlig til VM, og det er det som har vært planen hele tiden.

I april ble hun også kåret til Europas beste kvinnelige friidrettsutøver av det europeiske forbundet.

– Det var veldig uventet. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt, så det var en kjempebonus. Utrolig gøy å se at du blir anerkjent for det du har gjort og at du blir lagt merke til. Så det var skikkelig kult.

Iuel har nå blitt helt ferdig med studiene i Human Biology ved University of Southern California. Noe av det hun gjorde i sin siste sesong i USA var først å være med på å sette College-rekord, før hun også var med på å sette skolerekord. Begge deler på 4×400 meter.

– Vi vant innendørs NCAA og satt college-rekord, så det var kjempekult, sier Iuel og fortsetter.

– Utendørs gjorde vi det samme, men det var bare det at vi ble akkurat slått av Oregon, så de satt en enda bedre rekord. Det var surt å slå den gamle college-rekorden, men ikke vinne. Men vi var fornøyd med andreplass. Det var et kjempeløp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Har manglet i norsk friidrett

Etter skolegangen i USA dro hun videre til lag-EM i Finland. Der ble det andreplass på 400 hekk, før hun også var med på å vinne 4×400 meter flatt, men Norge ble disket grunnet at Sara Dorthea Jensen tråkket på linja i starten av sin førsteetappe. Uansett var Iuel fornøyd og elsket samholdet i det norske laget.

– Det var utrolig gøy. Det var veldig god stemning. Jeg synes folk var veldig flinke til å heie og ønske hverandre lykke til, og være glad på hverandres vegne. Det er noe jeg synes vi har manglet i norsk friidrett. Den lagfølelsen. Den følte jeg vi klarte å skape veldig fint på lag-EM. Det var mye mer positiv energi, så det var veldig gøy.

– Ja, jeg var helt revet med. Jeg var alltid inne og så på resultatene og så på hvordan vi lå an i forhold til poeng og vi fikk en god heiagjeng på tribunen, så det var utrolig god stemning. Det var skikkelig gøy, fortsetter Iuel.

I friidrett har man kanskje ikke den største lagfølelsen siden man stort sett konkurrerer individuelt, men Iuel tror det er viktig å skape lag i tillegg. Det for å kunne hjelpe, og støtte hverandre hele veien. Noe hun er mer vant med fra USA.

– Ja, det tror jeg absolutt. Det er veldig mange av de skolemesterskapene hvor du skal samle poeng og sånt til laget, så jeg tror du får veldig mye lagfølelse der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke for høye forventninger

Nå venter altså VM i London mellom 4. og 13. august. Iuel skal løpe både 400 flatt og 400 hekk under mesterskapet i den engelske hovedstaden.

– Jeg prøver å ikke sette for høye mål til meg selv, for jeg kjenner at da legger jeg for mye press på meg selv. Jeg blir skuffet hvis jeg setter for høye mål og ikke oppnår de. Jeg bare prøver å holde meg skadefri nå og prøver å komme meg godt igjennom 2017-sesongen.

Men samtidig håper hun at hun kan klare å sette ny norsk rekord om alt stemmer.

– Det hadde vært utrolig gøy om jeg klarte å få en formtopp til og prøve å kanskje perse og sette ny rekord. Det hadde vært kjempegøy, men jeg prøver å ikke ha for høye forventninger i og med at jeg har hatt en såpass lang sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tror på en bedre 2018-sesong

Det er nemlig neste år og 2018-sesongen som er neste hovedmål for 23-åringen.

– 2018-sesongen tror jeg blir bedre, for da kan jeg og treneren min sette oss ned og tenke hvilke løp som faktisk gjelder og hvor jeg skal ha toppformen, sier Iuel, som er i en meget god treningsgruppe.

– Ja, det blir supert. Jeg er i en utrolig fin treningsgruppe med Elisabeth Slettum, Karsten Warholm og Leif Olav Alnes, som er trener. Det er supert team. Alle er på en måte i samme båt. Vi vil opp på det høyeste nivået og trene ordentlig hver dag. Sånn ordentlig grunntrening fra høsten av, så jeg ser veldig frem til det. Så 2018-sesongen kan bli bra, avslutter Iuel til Kvinneidrett.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..