Frida Leonhardsen Maanum (18) fikk plass i Norges EM-tropp som den yngste. Det kom som en overraskelse på ungjenta, men hun har vist seg plassen verdig.

– Det var et stort sjokk å få den beskjeden. Men man blir jo bare glad og takknemlig for å få muligheten. Det har alltid vært en drøm å komme på A-landslaget, så det er egentlig bare en drøm som går i oppfyllelse, sier Maanum til kvinneidrett.no.

Ungjenta er oppvokst på Jar og Stabæk er moderklubben hennes. Når hun ble tatt ut på Statoil Talentleir i Stavanger 2013, var hun registrert som spiller i Bærumsløkka. Det samme var hun da hun var med på J16-landslaget i 2014. Sommeren 2014 derimot. Da dro hun videre til Lyn og 1. divisjon.

I Lyn skulle hun vise seg å bli en viktig brikke. Hun spilte 48 A-kamper og scoret 9 mål for Lyn, før hun i vinter ble hentet tilbake til Stabæk. Der viste hun seg frem på en god måte i vinter og har spilt samtlige kamper for Bærumsklubben så langt denne sesongen (13 i tallet (11 i serie og 2 i NM). I tillegg har det blitt 3 scoringer.

– Det har vært et veldig bra halvår. Men jeg har kommet godt inn i gruppa, noe som har hjulpet meg veldig. Jeg har hatt det bra sosialt utenfor banen, som har mye å si. Også har jeg hatt en sunn utvikling fra tidlig alder. Først Stabæk, så Bærumsløkka, så god utvikling i Lyn og nå i Stabæk. Så egentlig bra utvikling hele veien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fikk debuten mot Frankrike

På landslag har det også gått oppover det siste halvåret. I fjor var hun med J17-landslaget i EM i Hviterussland, mens hun også fikk debuten på J19-landslaget. Hun rakk ti kamper for J19, før hun i juni ble tatt opp på U23-landslaget. Der var hun blant annet en av Norges beste i en kamp mot Sverige, før hun nå også fikk plass i EM-troppen til A-landslaget.

I oppkjøringen til EM kom også debuten. Hun var blant Norges beste i 1-1-kampen mot Frankrike tirsdag. Der startet hun kampen og fikk hele 80 minutter med flagget på brystet.

– Det føles veldig stort å få debuten så tidlig. Det er en ære å få den tilliten og det var veldig morsomt å spille i dag, sier hun etter kampen, sier Maanum til fotball.no etter kampen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Har kost meg på trening

Onsdag forrige uke var første møte med jentene og Maanum ble tatt godt imot.

– Man er alltid litt spent som 17-åring når man kommer inn i en ny gjeng, men det har vært en veldig fin overgang og det har vært en veldig fin gruppe som har tatt meg godt imot, sier Maanum, som i dag (16. juli) fyller 18 til kvinneidrett.no.

På norsk jord fikk hun fire treninger med jentene og hun har klart seg meget bra. Hun føler også selv at det har vært

– Det har vært veldig positivt så langt. Jeg merker at det er høyere tempo og nivå enn jeg er vandt til, men jeg føler jeg har tatt det greit.

– Det har vært mye å lære seg i spillestilen også, men det har vært veldig lærerikt og jeg har egentlig bare kost meg på trening, fortsetter ungjenta

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Feirer 18-årsdagen på EMs åpningsdag

Søndag venter derimot Nederland til dyst i EMs åpningskamp. Ikke bare er det åpningskamp i EM, men det er også Maanums 18-årsdag.

– Det er litt ekstra stas, det er det. Det blir gøy det.

Maanum forventer ikke mye spilletid i mesterskapet, men ser frem til å få erfaring og lære mye.

– Det er ikke spilletid jeg stresser over der. Det er det å ta med seg erfaring og lære av å være med i et mesterskap. Og med så mange gode spillere, og kunne lære av de hver dag, det gleder jeg meg veldig til.

Og Norges sjanser er hun optimistisk til.

– Jeg tror vi har store sjanser i Nederland. Det er nok litt opp til oss selv om vi klarer å få potensiale ut av alle spillerne og laget. Klarer vi det, tror jeg vi har store muligheter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– På et høyt nivå allerede

Landslagssjef, Martin Sjögren, er full av lovord om ungjenta han har tatt ut i EM-troppen.

– Frida er en veldig spennende spiller og hun er en spiller som har et veldig stort potensial. Hun er god allerede i dag, og har vært en spiller som har gjort veldig gode prestasjoner i Toppserien, sier Sjögren til Kvinneidrett.no.

– Hun er på et høyt nivå allerede, ellers hadde hun ikke vært her. Men det er en spiller som jeg tror kan bli veldig, veldig bra i fremtiden. Det blir spennende ut å begynne utviklingsreisen med Frida, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Martin Sjögren under trening på Ullevaal

– Kan bli viktig i fremtiden

Med riktig utvikling tror landslagssjefen at Maanum kan bli en viktig spiller for Norge i fremtiden.

– Frida har akkurat som alle andre spillere mye hun må utvikle, men hun har fremfor alt veldig spennende kvaliteter i sitt offensive spill, som gjør at hun skiller seg litt ut. Det er en midtbanespiller som jeg ser at om vi får rett utviklingskurve på Frida, så kommer hun til å være en veldig viktig spiller for oss i fremtiden.

– Det har godt veldig fort for Frida, og nå ble det et steg til opp på det høyeste nivået, men hun er en ganske moden person for alderen med begge bena på jorden. Det kommer til å forenkle i hennes utvikling fremover, avslutter Sjögren til Kvinneidrett.no.

Maanum med et skuddforsøk på trening.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..