I fjor ble Malene Helgø (17) historisk som tidenes yngste norgesmester og i sommer tok hun EM-gull i double. Her er en oppsummering av det siste året som har inneholdt mye morsomt for ungjenta fra Furuset Tennisklubb.

– Jeg føler jeg har tatt steg det siste året og det er noe av det viktigste nå, å utvikle seg, sier Malene til Kvinneidrett.no innledningsvis.

Malene har nettopp avsluttet en tennisøkt på hard court-en på Golia Tennisklubb i Oslo. I solskinnet forbereder hun seg til US Open da vi får en prat med ungjenta. Første gang vi møtte henne var under NM i Frognerparken i 2015. Nå skal vi ta en kort oppsummering av det siste året etter at hun ble tidenes yngste norgesmester.

– Det siste året har vært veldig gøy. Det har vært mye tennis og det er jo det jeg liker best.

NM-gull

Det hele startet i Frognerparken den 20. august i fjor. Da slo hun Caroline Murer Rohde-Moe i NM-finalen for senior. Dagen før hadde hun også tatt NM-gull i double sammen med søsteren, Maren Helgø.

– NM-gullet var veldig gøy og ganske stort. Jeg hadde ikke trodd det når jeg begynte NM, men jeg spilte veldig bra.

NM-gullet gjorde henne også til tidenes yngste norgesmester i en alder av 15 år. I 2016 ble det dog ikke noe norgesmesterskap på Malene grunnet forberedelser til US Open.

LES OGSÅ: Historiske Malene

LES OGSÅ: Helgø-søstrene ble Norgesmestre

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAMSUNG CSC
Malene med Kongepokalen etter NM-gullet i fjor.

Fed Cup

Etter NM-gullet har det gått slag i slag. Hun har spilt mye turneringer og blant annet fikk hun representere Norge i Fed Cup i april. Det endte med seier i alle tre kampene. Hun vant i double mot Marokko og Kosovo, mens hun vant singel mot Mosambik. Samtidig ble det opprykk for Norge.

– Jeg spilte én singel og to doubler. Det var gøy å spille min første Fed Cup og vinne. Jeg fikk ikke så god motstand, men det var greit å vinne likevel, sier Malene som liker å spille på lag.

– Jeg synes alltid det er gøy å spille EM for lag og på lag generelt. Det er så mye individuelt ellers, så når man først spiller på lag er det veldig gøy, for da backer man opp hverandre.

Og er det noe Malene er vant med, så er det å spille på lag. Hun har nemlig vært med på Furuset Tennisklubbs suksess de siste årene og i mai vant Furuset sitt tredje strake NM-gull for lag.

– Vi har et sykt bra miljø og det er mange gode spillere. Vi har utrolig god bredde også, så jeg er fornøyd med å spille i Furuset, sier ungjenta.

Hederspris

I Furuset fikk hun for øvrig også en gjev pris i mars. Da mottok hun nemlig Furuset Idrettsforenings Hederspris.

LES OGSÅ: Hederspris til Helgø – klar for Fed Cup

«Det er ingen tvil om at vår fantastiske juniorspiller Malene Helgø til fulle kvalifiserer til å motta denne prisen.

I tillegg til å ha oppnådd fantastiske sportslige resultater, er Malene en sterk bidragsyter til å opprette det unike miljøet vi har i klubben. Samhold vennskap, støtte hverandre og inkludere, er nøkkelordene i denne forbindelsen. Et miljø som i høyeste grad er med på legge grunnlaget for at de resultatene som oppnås av flere av våre unge og lovende spillere.

Med sitt blide vesen sjarmerer hun alle og representerer klubben utad på en måte som vi er meget stolte av», står det i begrunnelsen på Furuset sine hjemmesider

– Det er alltid gøy å vinne en pris. Du føler du har gjort noe bra og har gjort gode inntrykk, så det var gøy. Jeg skal satse på enda større priser etter hvert da, sier Malene om prisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

malene-7693
Malene har opplevd mye det siste året. Snart venter US Open.

Grand Slam

Da Malene tok NM-gull i fjor var hun ranket som nummer 431 på ITFs juniorranking. Målet da var å komme blant topp 100 for å få innpass i Grand Slam for juniorer. Det målet nådde hun med glans og nå er hun rangert som nummer 40 i verden. Det har gjort at hun har fått delta i både French Open og Wimbledon. I september skal hun også delta i US Open.

– Jeg har fått lov til å være med på de turneringene jeg ville være med på nå, Grand Slam-ene og oppkjøringsturneringene til dem, sier Malene og fortsetter:

– Det er veldig gøy å få møte de beste juniorene og kjenne på hvordan nivået er hos de. Jeg føler at jeg er der, men jeg må bli litt mer stabil og gjøre litt mer riktige valg. Man må få med seg de viktige ballene, for det er små marginer hele tiden og det er noen få baller som skiller for om du får med deg en ledelse eller ikke.

Og inntrykkene Malene sitter igjen med etter Grand Slam-opplevelsene er mange.

– Opplevelsene har vært helt fantastisk. Jeg er takknemlig for i det hele tatt fått spille de. Det er mye nytt og mange inntrykk med å sitte i garderoben med alle proffene og med alt det som er nytt. Det er proffe dommere, linjedommere og ballhentere og alt. Anleggene og arenaene er så store og det er mye mer trykk når du kommer inn på banen, sier Malene og fortsetter:

– Så det er veldig mye å ta inn samtidig som du skal prøve å fokusere på spillet ditt og det du skal gjøre. Vanligvis pleier jeg å klare det å ha fokus, men det er noe helt nytt å komme inn i Grand Slam.

I French Open (på grus) ble det exit i første runde i både singel og double. Etter en turbulent oppladning til Wimbledon (på gress) med mye regn i ukene før, ble det også exit i første runde i singel der.

– Nå har jeg opplevd Grand Slam to ganger, men når jeg kommer tilbake til turneringene neste år er jeg litt mer vant til det. Da er det siste året med junior og jeg er litt mer erfaren enn de som kommer bak og er første året.

I double-turneringen i Wimbledon gikk det derimot bedre. Der nådde hun kvartfinale sammen med rumenske Ioana Minca. Der ble det exit med 1-2-tap (6-2, 4-6, 3-6).

– I Wimbledon var det gøy å komme til kvartfinalen. Det var en jevn match også og jeg følte vi hadde kontrollen. Men jeg spilte med en som hadde litt mentale problemer og var litt nede i den kampen. Jeg skjønner ikke helt hvordan hun klarer å være nede i en kvartfinale i Grand Slam da, så jeg følte at det ødela litt.

– Det er det som er med double. Man er avhengig av partneren sin også. I singel har man bare seg selv å skylde på, sier Malene videre.

Neste år ser det derimot ut til at hun kan få med seg sin faste makker i Astrid Wanja Brune Olsen (17). Brune Olsen vant nylig NM i både singel og double, og tok med det over titlene fra Malene. Hun har nå klatret til 82. plass på juniorrankingen og vil med det kunne få innpass i Grand Slam-turneringene. Dermed kan det bli duket for et norsk par i double-turneringene i Grand Slam neste år.

– Ja, da skal det bli tittel, sier Malene med et smil om munnen.

LES OGSÅ: Astrid med NM-gull

EM-gull

Og det var nettopp Astrid som var Malenes makker i sommer da det ble EM-gull i double under U18-EM i sveitsiske Klosters.

– Det var utrolig gøy å føle på hvordan det er å være europamester. Også at det var med Astrid, som er min bestevenninne, var stort. Det er hun jeg reiser og trener mest med, så det var kjempegøy å vinne EM med henne.

LES OGSÅ: EM-gull til Malene og Astrid

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norge-Nederland--2
Astrid (til venstre) og Malene med EM-gullet. Foto: Privat

Under EM spilte også Malene opp mot sitt beste i åttedelsfinalen i single. Der møtte hun russiske Olesya Persvushina, som tidligere var ranket som verdens beste juniorspiller. Nå er hun dog ranket som nummer to.  

– I den kampen spilte jeg sykt bra. Jeg hadde ingenting å tape, så jeg slapp meg løs, presset henne og spilte mitt spill. Det fungerte veldig bra og jeg hadde dagen. Jeg servet ganske bra og presset henne på serven, også klarte jeg å breake henne i andresettet. Da ble hun ganske frustrert for hun er kjent for å serve sinnsykt bra. I Wimbledon hadde hun 45 serve-ess eller noe.

Malene hadde blant annet mange sjanser til 3-1 i første sett og i andre sett hadde hun game-baller til 5-1, og da ble russeren frustrert.

– Ja, hun ble skikkelig frustrert, for hun hadde ikke forventet at jeg skulle spille så jevnt med henne. Det hadde vært gøy å presse henne til et tredje sett for å se hvordan hun hadde taklet det, sier Malene, som viser at hun har et skyhøyt nivå når hun spiller på sitt beste.

– Jeg føler jeg har nivået, men jeg må bare ha flere dager hvor jeg kan spille så bra. Jeg må bli litt mer stabil.

Selv om Malene er ranket som Nordens beste juniorspiller på ITF-rankingen, så har hun store ambisjoner også fremover.

– Ja, jeg sikter høyere. Det hadde vært veldig gøy å komme inn på topp ti og kanskje få være med på Masters. Så jeg er ikke ferdig med å klatre ennå, sier ungjenta.

Ikke på WTA-rankingen

Malene er derimot ikke ranket på WTA-rankingen (Women’s Tennis Association).

– Jeg har seier i to turneringer og man trenger seier i hoved i tre turneringer for å få poeng og komme inn på rankingen. Det hadde vært gøy å spille én til og gjøre det bra i den for å få ranking.

Hun tenker derimot ikke så altfor mye på det helt ennå. Neste år blir nemlig Malenes siste år som juniorspiller før hun blir seniorspiller. Derfor ønsker hun ikke å ta steget til senior-tennisen helt ennå ettersom hun ville møtt mange av de samme spillerne.

– Det er mange av juniorene på mitt nivå som spiller de 10.000 dollar-turneringene, så man møter mye av de samme motstanderne. Jeg kan godt spille flere av de, men det er greit å spille junior når man er junior og har sjansen. Det er litt annerledes med juniortennis og når jeg er ferdig med det, så kan jeg jo ikke gå tilbake igjen, sier Malene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

malene-7683
Malene er klar for US Open i september og forberedte seg blant annet på hard court-en på Golia tennisklubb.

Canadian Open-mester

Malene er for tiden i USA og Canada for å forberede seg til US Open, som går av stabelen fra 4. til 11. september. Der fikk hun blant annet innpass på Grand Slam Development Team. Det er en sponset treningsleir i regi av ITF (International Tennis Federation). Det innebærer blant annet to oppkjøringsturneringer i forkant av US Open.

Forrige uke spilte hun Prince George’s County International Hard Court Junior Tennis Championships. Der ble det tap i første runde i singel, mens hun kom til kvartfinale sammen med mexicanske Maria Portillo Ramirez i double.

Denne uka har hun spilt Canadian Open Junior Championships. Der ble det tap i andre runde i singel, men i double har det gått bedre.

Sammen med russiske Elena Rybakina tok de seg helt til finalen. Også i finalen kunne Malene juble for seier. Der ble nemlig kineserne Xiyu Wang og Wushuang Zheng slått 2-0 i sett etter 7-6(8) og 6-4.

Søndag braker det derimot løs i US Open.

– Alt går på hard court og jeg liker å spille på hard court, for da går det fort. Jeg gjorde det blant annet bra i Sør-Amerika hvor det var to turneringer på hard court. Jeg har fått oppkjøringen på hard court, så jeg føler det skal gå bra.

– Jeg har alltid høye forventninger til meg selv, men man må stille noen krav ellers kan man ikke gjøre det noe bra heller. Jeg skal bare gjøre mitt beste, avslutter Malene til Kvinneidrett.no.

LES OGSÅ: Til topps i Venezuela

LES OGSÅ: Helgø klatrer på rankingen

Vi ønsker Malene lykke til i finalen i Canadian Open og ikke minst i US Open!

malene-7655

malene-7683

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..