Vålerengas Mina Kjørum (22) har til tross for sin unge alder gjennomgått flere oppturer og nedturer på fotballbanen.

(PS! Dette portrettet ble gjort før sesongstart 2015)

Karrieren til Kjørum startet på Hamar. Hun spilte med gutta i HamKam frem til hun var 15 år, før hun gikk videre til Vang for å spille jentefotball.

– Det var ganske allright. Ikke noe press og det var bare å ha det gøy og gjøre det man ville. Jeg spilte med gutta i Ham-Kam frem til jeg startet i åttendeklasse på ungdomsskolen.

– Men jeg kom vel i en alder hvor jeg måtte begynne å spille med jentene og da gikk jeg til Vang hvor venninnene mine spilte. Det er ikke så veldig mange av de som er fotballspillere nå.

– Det er ganske lenge siden nå, men jeg merket ganske stor forskjell da jeg kom til jentelaget i Vang. Jeg var på en måte noen hakk bedre enn de.

Deretter gikk turen videre til rekruttlaget til Team Strømmen i 2010 i andredivisjon, før Fart ventet i 2011-sesongen.

– Jeg pendlet når jeg spilte på Team Strømmen. Jeg gikk jo på skole samtidig som jeg spilte der, og det var litt vanskelig og tok litt på.

– Da fikk jeg tilbudet fra Fart som var en divisjon høyere opp, samtidig som det var litt nærmere. Da var det litt lettere å satse. I Team Strømmen var jeg ikke på alle treningene, men trente litt med et guttelag i Hamar også, men når jeg begynte på Fart var det deilig å kunne være med på alle treningene til laget.

USA-opplevelsen:
Etter at Fart rykket opp til Toppserien spilte hun kun en halv sesong i klubben før hun dro sammen med lagvenninne Thea Dybvig til USA og Texas at Brownsville på fullt scholarship.

I USA kombinerte Kjørum fotball med studier, men i tillegg ble det også lange bussturer. Trodde du at å ta bussen fra Oslo til Trondheim var ille. Det var ingenting i forhold til bussturene i USA.

– Vi reiste i flere dager for å spille mot flere lag når vi først var ute å reiste. Også reiste vi på natta, så alle lå og sov. Når vi våkna opp, da var vi fremme.

Men det første som slo både Kjørum og Dybvig var at nivået ikke var all verdens.

– Det var noe litt annerledes for å si det sånn. Vi kom dit og fant ut at nivået ikke var all verden. Vi var jo de beste på laget, så jeg ble litt skuffet, men for opplevelsens del var det veldig allright. Det var jo en helt annen måte å spille på der. Ikke fullt så organisert. Presshøyde og sånt bryr de seg ikke noe om. Det var egentlig litt sånn at de spilte fotball som de ville. Det var mange gode individualister, for det var folk fra Mexico, Brasil og Portugal også videre. Men det var ikke så veldig mye lagspill.

Kjørum scoret blant annet scoret fire mål og hadde fire assist i én og samme kamp der borte.

– Jeg scoret mye mål og sånt, så det var jo en fin start.

Men fortsettelsen var ikke like hyggelig. For selv om Kjørum startet USA-opplevelsen med å vise seg som en storscorer og assistdronning, gikk fort nedover. Hun pådro seg nemlig en alvorlig ankelskade og dro tidligere hjem enn planlagt. Nå i dag spiller hun med en plate i leggen og taper godt opp før kamp.

– Jeg hadde vel rukket å spille fotball i litt over én måned også ble jeg skadet en 14 timers busstur unna der vi bodde. Det var jo ikke noe fly. Det var bussturer. Vi kjørte til Mississippi tror jeg det var. Der skadet jeg meg og da var det inn på sykehuset der for å prøve å få på plass benet. Men så måtte jeg operere.

– Jeg brakk leggen. Jeg har fortsatt noen skruer og ting inni benet, så jeg taper opp når jeg spiller.

Men til tross for at det er en stund siden, kjenner Kjørum fortsatt til skaden, og det vil nok være slik også i fremtiden.

– Jeg kjenner det jo. Det hemmer meg jo litt, og ankelen er så stiv at det er helt latterlig, så jeg kjenner det fortsatt og det er sånn det kommer til å være. Det blir vanskelig å få den samme bevegelsen i ankelen igjen.

Klubben ble for øvrig RRAC-serie- mestere og i sluttspillet vant de 6-0 i finalen mot Texas Wesleyan University. I NAIA-turneringen (Det nasjonale mester- skapet) etter endte det med et 0-1-tap for Olivet Nazarene University i kvartfinalen. Det uten Kjørum.

Til Vålerenga
Etter USA-opplevelsen tok hun turen til- bake til Fart litt tidligere enn planlagt.

– Det ble litt tungvint å hoppe rundt på krykker der. Jeg var der i hovedsak for å spille fotball, også følte jeg det ble litt vanskelig når laget var ute for å spille kamper. Da var de borte i en uke i strekk, mens jeg var alene hjemme uten å klare og bære rundt på ting selv.

– Så når mamma kom på besøk, ble jeg med henne hjem.

Når Kjørum kom hjem hadde Fart rykket ned til 1. divisjon i mellomtiden. Fart hadde hatt lite å stille opp med i Toppserien og det ble nedrykk etter 22 strake tap og 9-108 i målforskjell. Etter nedrykket ble Kjørum med laget i 1. divisjon, men etter sommeren 2013 valgte hun å ta turen videre. Samtidig som hun begynte med studier i Oslo, ble Vålerenga hennes nye lag.

Kjørum scoret da hun spilte sin første kamp for Vålerenga. Det var i 3-1-seieren hjemme mot Sandviken den 31. august 2013. Hennes første kamp fra start kom 29. mars borte mot Kolbotn (1-2-tap), mens hun totalt endte opp med fire kam- per for klubben i 2013-sesongen. Hennes første 90-minutters kamp kom derimot ikke i serien, men i cupen. I semifinalen borte mot Avaldsnes i oktober 2013 fikk hun spille hele kampen, men det endte derimot med et 1-5-tap for Oslolaget.

– Jeg kom jo midt i sesongen, og fikk ikke spille så veldig mye, men det hadde jeg forberedt meg på.

Tok store steg
I 2014 derimot tok Kjørum store steg. Hun spilte seg inn til en fast plass i startelleveren og fikk totalt 21 seriekamper (kun hjemme mot Stabæk måtte hun stå over på grunn av en liten hjernerystelse).

– Ja, det hjalp på det. Det hjelper veldig å få tillit, for det gir jo også meg selvtillit, så det har hjulpet veldig på fremgangen min.

– Jeg føler selv at jeg har tatt ganske mange steg og jeg har blitt mer kjent på tempo og sånne ting. Jeg føler jeg henger bedre med og det hjelper også på at jeg stoler på meg selv. At jeg bruker ferdig- hetene mine og tørr å gjøre det jeg kan.

– Det henger sammen med at jeg fikk mye tillit i fjor og da tørr jeg å stole litt mer på meg selv.

Hennes første Toppseriemål kom også i fjorårssesongen. Den kom borte mot Amazon Grimstad i Vålerengas 2-1-sei- er i juni. I tillegg scoret hun sitt andre og foreløpig siste Toppseriemål hjemme mot Avaldsnes i oktober (tapte 2-5). Nå ønsker hun å score flere mål

– Trener mye avslutninger
Som de fleste fotballspillere har også Kjørum personlige målsetninger på fotballbanen. Årets målsetning er i hovedgrad å notere seg for scoringer litt oftere.

– En målsetning er å ikke minst å score flere mål. Det trener jeg mye på Det er den største målsetningen for min del.

– Avslutninger er noe jeg jobber veldig med. Jeg har jo hatt ganske mange sjanser i de kampene jeg har spilt nå i vinter, så jeg er ihvertfall der. Nå gjelder det bare å få satt de.

– Jeg er liksom ikke den som slår alle

med fysikken min i lufta, så jeg blir jo satt så langt unna som mulig i cornersituasjoner. Jeg har ganske grei spenst, men det er ikke på hodet jeg har styrken min.

Hva slags trening går det mest i?
Kjørum trener mye også ved siden av selve fotballøktene.

– Det går mye i styrke. Jeg prøver å tre- ne ihvertfall fire ganger i uka med styrke. Også har jeg blitt flinkere de siste månedene på å trene mer fotball. Der er det mye nærteknikk og avslutningsøvelser.

I fjor trente hun i tillegg litt ekstra før kamp. Det for å få litt ekstra eksplosivitet i kroppen før kamp.

– Ja, jeg gjorde det i fjor. Det er ikke veldig mye, men det er for å få litt eksplosivitet i kroppen. Jeg føler meg faktisk lettere i kampsituasjon når jeg gjør det, så det har blitt en greie.

Nye mål
Hennes første halvår i Vålerenga endte med en femteplass, mens fjorårssesongen endte med en syvendeplass. I år ser både hun og Vålerenga-laget bedre ut enn noengang. Og med ny hovedtrener i Leif Tsolis har klubben fått mer plan over spil- let sitt.

– Jeg er kjempefornøyd med Leif. Han vet hva han vil. Han har klare meninger og han har en klar spillestil. Så det tror jeg har hjulpet laget vårt veldig bra. Nå har vi oppgaver i hver kamp som vi skal gjennomføre, og det føler jeg er viktig for oss. Så langt ser det veldig bra ut.

Kjørum har ikke vært innom yngre landslag tidligere, men har likevel på en måte spilt én kamp med flagget på brystet. I vinter ble hun nemlig kalt inn til en internkamp på J19-landslaget. Det til tross for at hun egentlig er litt for gammel.

– Det var første gangen jeg spilte med flagget på brystet. Kanskje ikke helt riktig å si at jeg gjorde det, men det var da mor- somt ihvertfall.

Til tross for store steg det siste året har hun tilgode å bli tatt ut på et landslag, men hun nærmer seg U23-landslaget.

– Det er jo et stort mål. I løpet av sesongen har jeg lyst til å ha vært innom en samling ihvertfall. Det hadde vært morsomt. Det er bare å jobbe videre og håpe på en innkallelse til neste samling kanskje.

Men til tross for null uttak har hun vært med på en landslagstrening med J19-land- slaget. Tidligere i år ble hun nemlig spurt om å være med da de trengte spillere til en internkamp. Det var første gang med flagget på brystet for Kjørum.

Men A-landslaget og VM er vel litt for tidlig?

– Ja, jeg har ikke så hårete mål, men det er jo et langsiktig mål. Om et par år så hadde det vært en stor drøm, sa hun tidligere i år.

På privaten
22-åringen er bosatt på Manglerud og studerer for tiden PR og Samfunnspåvirkning på Markedshøyskolen i Oslo. Der har hun nå halvannet år igjen før hun har tatt bachelor.

– Det går bra å kombiniere det med fotballen. Jeg jobber jo ikke ved siden av, så det går i fotball og studier. Samtidig så har vi ikke sånn veldig mye skole i starten, men til slutt har vi jo syv eksamener, så det er litt å drive med helt på slutten.

– Men så er det veldig fleksibelt, for jeg har jo ikke noe som er obligatorisk, så har jeg skole tre til fire ganger i uka. Men det blir mye jobbing alene, men da har jeg på en måte den fleksibilitetet, så det ikke krasjer med skolen. Samtidig er det vanskelig å kunne satse for fullt på fotballen samtidig som man skal tenke på andre ting.

I tillegg er Kjørum sammen med Storhamars ishockeyspiller, Andreas Øksnes. Dermed blir det mye turer til Hamar.

– Ja, det blir en del turer hjemover. Jeg har sittet mye i bil de siste årene.

Øksnes er også toppidrettsutøver og spiller for tiden ishockey for GET-liga-klubben Storhamar. En klubb som for øvrig tok sølv i seriespillet i 2014/15-sesongen.

– Toppidrettsutøvere gjør det de har lyst til å gjøre selv på en måte. Det er derfor han bor i Hamar og jeg i Oslo. Jeg hadde lyst til å spille fotball og studere i Oslo, mens han ville bli igjen å spille ishockey i Hamar. Og det er greit det. Vi presser ikke hverandre til noe, for begge satser høyt i idrettene våre, så vi vet hva som må til.

– En fin gjeng
Kjørum har heller ikke noe å si på samholdet i Vålerenga. Hun trives både på og utenfor banen.

– Vi er en veldig fin gjeng som har det hyggelig både på og utenfor banen. Det er ganske viktig det å trives i spillergruppa og å bli kjent med hverandre utenfor fotballbanen også. Det tror jeg er veldig viktig.

Og Vålerenga har en spesiell sponsor- avtale. Sykehusklovnene er nemlig navnet som kan ses på fremsiden av draktene.

– Det er veldig bra at og det er litt annerledes enn andre sponsorer, så det synes jeg er veldig allright.

FAKTA:
Mina Kjørum
Født: 22. august 1993
Klubb: Vålerenga
Posisjon: Angrep
Draktnummer: 18
Tidligere klubber: HamKam, Fart, Texas at Brownsville
Favorittlag: Vålerenga og glad i å se på Barcelona
Favorittspiller: Johanne Fridlund og Lionel Messi

Betydd mest for deg?
– Det må være mamma og pappa. De stiller alltid opp.

Deg selv som spiller:
– Hurtig og løpssterk.

 

(PS! Dette portrettet ble gjort før sesongstart 2015)

SE OGSÅ: Kjørum årets Vålerenga-spiller

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..