Guro Reiten

Guro Reiten (20) har tatt steget opp på A-landslaget denne sesongen. I tillegg har det blitt sølv i cupen. (PS! Intervjuet ble gjort før cupfinalen, men vi har i etterkant lagt inn bilder fra selve finalen).

Se også intervjuet i magasin-form HER.

TRONDHEIM: Vi tok en prat med den hyggelige 20-åringen på en café i Trondheim sentrum en travel høstdag i oktober. I løpet avintervjuet får vi vite hva hun mener om årets sesong med Trondheims-Ørn, landslaget og selvfølgelig hvilke tanker hun gjør seg om årets Cupfinale. Vi går altså i dybden av årets sesong med en av Trondheims-Ørns viktigste spillere.

– Varierer noe grusomt
Og vi starter med en aldri så liten oppsummering av sesongen. I årets Toppserie endte det med åttendeplass på Trondheims-Ørn. Det var tre plasser unna målet.

– Vi skal spille cupfinale og er selvfølgelig kjempefornøyd med det. Det var jo faktisk en av de målene vi satt oss i år også. I tillegg hadde vi mål om topp 5 i serien, men det har vi ikke klart, sier Reiten.

Og noe av grunnen til den dårlige tabellplasseringen skyldes for stor variasjon i spillet.

– Vi varierer noe grusomt i kamp til kamp og fra omgang til omgang. Vi kan gå fra å spille uavgjort mot LSK til å spille uavgjort mot Amazon. Da blir det litt vanskelig å hevde seg.

For Ørn klarte 2-2 mot Stabæk og 1-1 mot LSK for å nevne noe. I tillegg har de god kontroll på Avaldsnes. Dette viser at Ørn har et godt toppnivå.

– Vi ønsker å være et lag som er med i toppen og klarer å kjempe, og det viser vi til tider når vi får til spillet vårt og vi lykkes. Da viser vi at vi kan være så gode. Det er de dårlige dagene som er grunnen til at vi ligger der vi ligger.

SAMSUNG CSC
Reiten under en kamp mot Kolbotn tidligere i år. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Handlet ikke om stilpoeng
Men nok om seriespill. Vi tar praten videre mot cupen og den fantastiske cupsemifinalen mellom Trondheims-Ørn og Røa. Etter 3-0 til pause forventet de fleste at Ørn skulle kruse inn til en sikker seier, men så skjedde det noe.

– Vi spiller fantastisk fotball i førsteomgangen. Det er etter læreboka. Om det hadde vært LSK eller Stabæk som sto på andre siden, så vet jeg ikke om de hadde klart å stoppe oss uansett. Så bra var det, sier Reiten om de første 45 minuttene.

– Så går vi inn i pausen og har en god følelse. Det er tre mål og det skal holde. Samtidig visste vi, og det var det vi snakket om, at Røa hadde en sjanse om de gikk ut med alt fra start. Dermed var vi nødt til å stå imot.

Og det var da det skjedde. Røa scoret to raske mål og det var kamp igjen på DNB Arena på Ranheim.

– De får et litt flaksemål etter et minutt og da vet vi at det bare er to mål igjen så er det likt. Også kommer det et til, men da klarer vi å stå opp og ta fighten. Da handlet det ikke om stilpoeng resten av kampen. Da handlet det om å få ballen vekk fra målet vårt. Så det var sykt deilig at vi klarte det. Det var ekstremt godt.

Reiten selv ble byttet ut mot slutten av kampen. Da snudde hun hodet vekk fra banen. Hun turte nemlig ikke se mer av kampen.

– Jeg lå på bakerste rad på benken og så ned, for jeg turte ikke se. For jeg trodde det kom et mål. To cornere på rad med Silje (Vesterbekkmo) oppe. Nei det var ikke bra på slutten der, sier Reiten om de nervepirrende sluttminuttene.

Men som sagt holdt det, og nå venter cupfinale på Ørnjentene.

– Det er ekstremt artig, også synes jeg det er veldig fortjent. Vi har slitt oss igjennom denne sesongen her. Vi har hatt gode dager og dårlige dager, men samtidig vet vi at vi har et kollektiv og et samhold som ingen andre har. Det er på en måte det som er styrken vår, og at vi klarer å komme oss til en cupfinale er ekstremt bra.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

SAMSUNG CSC
Guro Reiten på en landslagstrening på Lillestrøm. Foto: Andreas Kristoffer Berge

 

– «Underdogs»
I finalen venter kanskje den tøffeste utfordringen de kunne fått. Nemlig seriemester LSK Kvinner.

– LSK har vært det klart beste laget i år synes jeg. De har vært jevnt gode hele veien, så vi kommer inn til cupfinalen som «underdogs».

– Vi er ikke favoritter for å si det sånn, men samtidig så er det mot de beste vi har klart å slippe oss løs selv også. Det er 90 minutter og det er bare å ha det artig. Vi har ikke noe press på oss. Det er ingen som forventer noe og folk tror at vi taper, så uansett hva vi gjør så går det bra.

For Reiten sin del blir dette hennes første cupfinale. Hun forteller at hele Ørn-leieren gleder seg stort.

– Jeg er veldig sikker på at når den cupfinalen kommer, så kommer vi til å være ekstremt på alle sammen. Jeg vet at alle gleder seg til det her. Det er et stort øyeblikk og når du spiller fotball i Norge, så drømmer du om å spille cupfinale. Og nå skjer det.

– Vi har noen som har spilt cupfinale før og tapt 7-0, men også mange som ikke har vært der. jeg tror bare det kommer til å bli kjempeartig, legger hun til.

Ørn har en klar spillestil og har hatt det siden undertegnede så laget spille på La Manga i vinter. I cupfinalen fortsetter de nok med sitt vante spill, men håper på å perfeksjonere det best mulig.

– Det har vært litt sånn med oss i år at uansett om det har gått bra eller dårlig, så har vi fortsatt trua på det vi holder på med og det vi gjør på trening. Så vi trener på det samme, for når det sitter så er det bra. Det handler bare om å fortsette.

For med kort tid til cupfinalen kan man ikke begynne å endre på spillet sitt.

– Vi kan ikke gjøre noe hokus pokus, for man blir ikke Messi på en dag. Det er bare å trene på det vi holder på med, for det er sånn vi ønsker å spille fotball, og det er Thomas (Dahle, hovedtrener red.anm) veldig tydelig på at vi skal. Da er det en trygghet for oss at vi slipper å begynne på noe helt nytt.

(Cupfinalen endte forøvrig med 1-3-tap for Ørn og Reiten).

_MG_1542 kopi 2
Guro Reiten etter en landslagstrening i Oslo. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Cuplaget Ørn
Det var ikke bare med seniorlaget Ørn kom til cupfinalen med. Også J19-laget deres tok seg til finalen. Der ble det 2-4-tap for Stabæk. At to lag har kommet seg til cupfinalen merker Reiten i og rundt klubben.

– Cupen betyr veldig mye. Det blir veldig mye snakk om det og folk vet hvem som skal spille cupfinale. Det kommer inn litt ekstra penger på grunn av det.

Og det viser at det er god rekruttering i Trondheim.

– Det gror veldig godt i Ørn. De som kommer inn på rekrutt- og juniorlaget vårt. De er gode, og treningshverdagen der er veldig bra. Mange av de jentene trener jo med oss også, og flere har blitt flyttet opp til A-stallen i år, så vi vet jo at de er gode.

– Så det er ekstremt artig at vi har to lag i cupfinalen. Det viser at vi er på vei fremover og oppover, legger hun til.

– Utviklet meg mye
Men nå er det nok om laget Trondheims-Ørn. Vi beveger oss inn på Reiten selv og hennes utvikling det siste året.

For Reiten hadde to mål før sesongen. Det første var å være markant på Ørn, mens det andre var å ta steg på den fysiske delen av fotballen.

– Min målsetning i år var at jeg skulle være markant på Ørn og at det skulle vises at jeg er på banen, kontra at jeg ikke er det, sier Reiten om det første målet hennes, før hun forteller hvordan hun føler det har gått.

– Det føler jeg at jeg har klart. Jeg har utviklet meg mye i år og jeg blir mer og mer involvert i spillet. Da får jeg sette opp andre og score litt mål selv. Så jeg føler ihvertfall at det offensive har vært bra, mens jeg har litt å gå på defenstivt. Men jeg har blitt mye flinkere der også, enn jeg har vært tidligere – Å hjelpe til hjem igjen for å hindre målene også.

Og med syv seriemål for Ørn ble hun dermed årets toppscorer i den gule drakta (Vi regner kun seriemål og har ikke med cupmål i den beregningen).

Men det andre målet var å ta steg på den fysikske delen av spillet.

– Jeg la ned veldig mye innsats i vinter og tok store steg på det også. Jeg føler jeg fortsatte greit i vårsesongen.

Men så kom en skadeperiode som ahr gjort at hun ikke har kunnet trene like mye.

– Nå i høstsesongen har jeg vært litt skadet og det har vært litt sånn smårusk, som har gjort at jeg ikke har kunnet trene like mye på de tingene jeg ønsker selv. Så jeg føler jeg har litt mer å gå på der. De siste ukene har jeg jo ikke spilt fotball, så jeg har jo bare løpt og trent styrke. Jeg legger jo ned det jeg kan, men det er fortsatt mer å gå på der.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

_MG_1532 kopi 2
Guro Reiten etter en landslagstrening i Oslo. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Skadeplaget
For det var hjemme mot Kolbotn den 22. juni at skaden oppsto. Hun har sprengt fettputa i hælen. Kort forklart er det den delen av hælen som demper mens man løper.

– Skaden er litt på siden, så det går egentlig fint å løpe rett frem, men det er vendingene som er vonde.

Skaden pådro hun seg altså for en god stund siden og hun ble ganske bra igjen, men med tett kampprogram og landslagssamlinger i høst klarte hun å slå den opp igjen.

– Nå mot slutten av sesongen har det vært en kamp i uka hvor jeg har klart å slå den opp. Da jeg gått tre-fire dager før jeg har kommet meg igjen, så har det vært en dag med trening før det er kamp igjen.

Helt mot slutten av sesongen fant dermed Ørn og Reiten ut at det beste var å spare henne mest mulig inn mot cupfinalen.

– Vi fant ut at vi har en cupfinale som er veldig viktig og de siste seriekampene har på en måte ikke betydd så mye. Da var det bedre at jeg sto over og fikk trent ordentlig, slik at jeg er klar til cupfinalen.

For finalen. Den skal hun spille uansett.

– Jeg føler at jeg har kontroll på skaden. Jeg skal spille cupfinalen for å si det sånn. Uansett hva.

(Og det gjorde hun. Hun spilte hele finalen i Telenor Arena).

_MG_5737
Guro Reiten før cupfinalen 2014. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Neste steg er mer spilletid
Men nok prat om en skadet fot. Med unntak av det, har det vært en fin sesong for Reiten som har etablert seg inn i A-landslaget etter debuten i januar. Nå er hun så og si fast i troppen, men det har blitt lite spilletid. Neste steg er å etablere seg inn mot startelleveren.

– Jeg har veldig lyst til å være med der, og det har jeg fått lov til å være i år. Jeg har ikke fått spilt så mye, så mitt neste steg er å få mer spilletid og få etablere meg enda bedre.

Og nettopp det er noe hun jobber mot neste år. Dermed har årets ferd med landslaget vært god erfaring for 20-åringen.

– Det har vært et bra år og det har vært artig å komme på samling hvor man får møte de beste, og hvor man kan lære av dem. Også får man vist frem det man har selv og få målt seg opp mot dem for å se hva du må gjøre for å bli enda bedre.

– Kommer flere derfra
Reiten er fra Sunndalsøra som er kommunesenter i Sunndal kommune i Møre og Romsdal. Per 2013 bodde det 4 030 personer i Sunndalsøra, mens det bodde 7 205 personer i Sunndal kommune per 2012.

Det er med andre ord en liten plass, men likevel er det tre spillere fra Sunndal på landslaget. Det er da selvfølgelig Reiten selv, samt Ada og Andrine Stolsmo Hegerberg.

Reiten forteller at det er mye fotball i Sunndal og at vi ikke skal se bortifra at det kan komme enda flere landslagsspillere derfra i fremtiden.

– Det er kjempeartig. Jeg vet ikke hvorfor, men i Sunndal er det veldig mye fotball. Alle sammen holder på med fotball. Så mye som jeg var på kunsten når jeg var liten sammen med mine venner, så må det komme opp noen som blir fotballspillere. Og det har det gjort nå da. Vi er jo tre på rad her, og det kommer flere derfra tror jeg.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

_MG_6034
Guro Reiten under cupfinalen 2014. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Den verste delen av sesongen
Vi beveger oss videre i samtalen og kommer inn på et tema som mange lurer på.

Hvor skal Reiten spille neste år? Blir hun i Trondheim og Ørn? Tar hun turen til Østlandet? Eller tar hun turen utenlands? Det er spørsmål som sitter i hodet på mange nå som serien er ferdig, og vi vet at flere har Reiten på ønskelisten uten å nevne noen klubber akkurat nå.

– Den verste delen av sesongen er fra sesongslutt til du har tatt valget om hvor du skal være. For det påvirker liksom alt, sier Reiten som ikke har begynt å tenke så mye på det helt ennå.

– Med cupfinale snart, så har jeg ikke begynt å tenke så mye på det ennå.

Både LSK, Arna-Bjørnar og et par andre var ute etter 20-åringen etter fjorårssesongen, men da ble det Ørn til slutt. Det etter en unik avtale. AHA Bolig gikk nemlig inn som sponsor for at Ørn skulle kunne beholde Reiten.

– Det er litt typisk Ørn. Vi har ikke så mye penger og har ikke så mange folk, men de som er her setter så enormt stor pris på oss. For min del er jo AHA grunnen til at jeg er her rett og slett, sier Reiten før hun fortsetter:

– Vi setter pris på sponsorene våre og jeg tror de får veldig mye tilbake fra oss også, fordi vi er veldig flinke til å ta vare på de vi faktisk har. Det er noe som er veldig artig med å være i en så liten klubb som Ørn er. Vi har jo bare et damelag og et rekruttlag. Du kjenner jo alle og du vet hvem som sitter ute på brakka hver dag, så det blir et forhold til alle sammen.

Og det kan bli noe av det samme neste år om hun velger å bli. Ørn jobber nemlig med å få på plass en ny kontrakt til Reiten.

– Jeg vet at jeg fortsatt kan utvikle meg her i Ørn og jeg vet at de jobber med å få på plass en kontrakt, sånn som jeg hadde i år. Sånn at AHA går inn med penger for at jeg kan være her. Det betyr ekstremt mye for meg. Selv om det ikke er så mye, så betyr det noe ekstra likevel. Så det setter jeg veldig stor pris på.

– Så får vi bare se. Jeg er veldig usikker nå, legger hun til.

I tillegg setter hun også pris på at andre lag ønsker å hente henne.

– Det er selvfølgelig kjempeartig at folk vil at jeg skal komme til dem. Det viser jo bare at jeg er på riktig vei med utviklingen min som en fotballspiller.

(Etter cupfinalen sa hun følgende om klubbsituasjonen: – Tja pleier jeg å si, men jeg har vel egentlig tenkt ferdig. Jeg tror vel egentlig at jeg kommer til å skrive under en ny kontrakt med Ørn).

(Intervjuet fortsetter under bildet)

_MG_5740
Guro Reiten signerer Trondheims-Ørn-drakta før cupfinalen 2014. Foto: Andreas Kristoffer Berge

– Er selvfølgelig en drøm
Men hva med utlandet? Det er et steg hun har lyst til å ta, men alt avhenger av å dra utenlands på rett tid.

– Selvfølgelig har jeg en drøm om å spille i utlandet eller spille på en toppklubb, men det handler om å finne det riktige tidspunktet å ta det steget og gå videre. Det er vanskelig å vite akkurat når det er, for det som er riktig for meg trenger ikke å være riktig for andre.

For selv om det kan være riktig for andre i samme alder, trenger det ikke nødvendigvis å være riktig tidspunkt for alle.

– Sånn som Ada (Stolsmo Hegerberg) og Caro (Caroline Graham Hansen) er jo ganske unge, men det var riktig for dem der og da, og de har jo tatt steg. Jeg må bare tenke over når det passer for meg. Det ligger veldig mye tenking bak det der, så det er vanskelig det der.

En siste ting som også spiller inne er skole. Reiten har nemlig nylig startet på Logistikk og inginiør-utdannelse på HIST (Høyskolen i Sør-Trønderlag).

– Akkurat nå har jeg begynt på skole og det er litt sånne ting som spiller inn også.

_MG_6102
Guro Reiten med sølvpokalen etter cupfinalen 2014. Foto: Andreas Kristoffer Berge

En typisk hverdag:
Reiten har for tiden en hektisk hverdag med skole og fotball dag ut og dag inn. Slik forklarer henne dagene.

– Nå er hverdagen min veldig hektisk. Jeg har akkurat begynt på Logistikk og Inginiør-linja på HIST, så jeg har fulle dager nå. I og med at jeg har vært skadet så har jeg ikke hatt så mye trening. Men jeg har skole fra morgen til en time før treninga starter. Så blir det å spise litt før trening. Så hjem og gjøre litt lekser, så legger jeg meg.

– Jeg skal jo få inn litt mer trening, men akkurat nå i starten med det å vende seg til å gå på skole er ganske tungt og det er en ekstra belastning. Så jeg må få inn de rutinene først, så kan jeg ta å øke på treningen, istedenfor å kjøre meg selv i grøfta med en gang. Det tror jeg er smart.

Det første målet
Til slutt spør vi henne om det er et mål hun har scoret, som hun husker bedre enn andre, men etter en lengre betenkningstid sliter hun med å komme på noen. Når vi derimot ser igjennom statistikken hennes dukker hennes første Toppseriemål opp. Det var tilbake i 2012 når hun spilte for Kattem. Da scoret hun sitt første Toppseriemål i kampen som Kattem tapte 1-2 borte for Klepp.

– Det var et frispark som endte hos meg og jeg skøyt fra langt hold, og den gikk helt oppe i krysset.

Vi takker Guro for at hun tok seg tiden til å møte oss og ønsker henne all lykke videre i karrieren.

FAKTA:
SAMSUNG CSC
Guro Reiten på cupfinale-banketten 2014. Foto: Andreas Kristoffer Berge

 

Guro Reiten

Født: 26. juli 1994

Klubb: Trondheims/Ørn

Posisjon: Midtbane

Draktnummer: 16

Tidligere klubber: Sunndal, Kattem

Favorittlag: Liverpool

Favorittspiller: Steven Gerrard

Deg selv som spiller:
– En som ønsker å ha ball. Vil spille langs bakken og er flink til å sette opp andre.

Betydd mest for deg:
Mamma og pappa

Har du noe forhold til draktnummeret ditt som er nummer 16?
– Før så var jeg alltid nummer 8, men når jeg kom til Ørn var 8 tatt, så 8 ganger 2 blir nå 16. Jeg fikk spørsmål om jeg ville bytte nummer i fjor, men det er uaktuelt. Når du har fått et nummer, så er du det nummeret. Sånn er det. Men det betyr ikke så veldig mye.

Fanside: Guro Reiten fanside

7 raske:

Cola eller solo?
– Cola

Øl eller vin?
– Øl

Kjøtt eller fisk?
– Kjøtt

Storby eller badeferie?
– Badeferie

Film eller serie?
– Serie

Rolig hjemmekveld eller fest?
– Rolig hjemmekveld

Årstid?
– Sommer

1 kommentar »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..