Foto: Andreas Kristoffer Berge

Norsk kvinnefotball har aldri blitt veldig høyt verdsatt i Norge. Med unntak av da Norges fotballkvinner tok OL-gull i Sydney i 2000. Hvor blir det av likestillingen innenfor fotballen?

Vi verdsetter håndballjenten og skijentene uten å sammenligne deres prestasjoner mot herrenes avdelinger. Men hvorfor ikke hedre kvinnefotballen også? Hvorfor skal damefotballen alltid bli sammenlignet med herrefotballen?

Cupfinalen for kvinner spilles i år på Åråsen. Hvorfor det? Fordi ikke Ullevaal tåler to kamper på to dager. Men hva med Nadderud da? Der ble det for snart to uker siden spilt to kamper på en og samme dag. Tåler Nadderud to kamper på en dag, mener jeg Ullevaal tåler to kamper på to dager. Den gjorde jo det før!

Senest i dag fikk jeg oppleve hvordan kvinnefotballen blir nedprioritert. Jeg lette forgjeves i en time etter tilskuerantall i årets Toppserie. Fant jeg noe? Joda, fant noe, men sist oppdatering var først fra juli, før jeg omsider fant en oppdatering fra oktober. Men holder det? Nei! Hverken VGlive, altomfotball.no eller nifs.no hadde noen form for samlet tabell for Toppseriens tilskuersnitt. Men til slutt fant jeg da tabellen jeg var ute etter, men hvor fant jeg den? Jo, jeg fant den på Arna-Bjørnar sine hjemmesider.

Jeg husker også tilbake til mai i fjor. Da skrev Knut Haavik følgende på twitter: «Kvinnelige fotballspillere klager over dårlig økonomi. Kanskje de bør søke bidrag fra handikapforbundet. Damefotball er handikapidrett!».

Selv om han selv mente det som en spøk, mener jeg dette er å dra den litt langt. Når du har den posisjonen som han har (Kringkastningsrådmedlem red. anm.)

Videre sier han følgende til dagbladet:

– Jeg synes ikke det er noe moro å se på kvinnefotball. Underholdningsverdien i kvinnefotball er ikke til stede, og de glisne tribunene viser at mange deler min oppfatning. Jeg synes damehåndball er spennende og passer mye bedre for kvinner.

Jeg har ingenting imot at han ytrer sin mening. Vi bor jo i et land med ytringsfrihet, men uenig skal jeg si meg.

Kvinnefotballen har kanskje ikke den underholdningsverdien som herrefotballen, men ser vi tilbake i tid, spesielt på landslagsbasis. Så har kvinnelaget til Norge mer å slå i bordet med enn herrelaget. Det norske kvinnelandslaget var faktisk det første landslaget i fotball som vant et mesterskap da de beseiret Sverige 2-1 i EM-finalen på Ullevaal i 1987.

Senere gjentok de bragden (1993), og har også vunnet VM (1995) og OL (2000). I tillegg har de sanket en rekke 2. og 3. plasser i mesterskap. Og hva kan herrelandslaget sikte til? 3 VM-sluttspill (8-delsfinale som beste resultat (1998)), 1 EM-sluttspill (slått ut i gruppespillet 2002), samt en bronse fra OL i Berlin 1936.

Hvor blir det av anerkjennelsen for fotballdamene våre?

Vil nok en gang minne tilbake til mai 2011. Da ble NRK klaget inn til Kringkastningsrådet for at de ikke levde opp til løftene om dekningen av cupen for kvinner. Les hele klagebrevet HER. (ekstern lenke).

Nå skal det sies at NRK er blitt hakket bedre det siste året. Med en direktesendt Toppseriekamp i uken (Ihvertfall på nett da), men vi kan vel kanskje forlange mer? Hva med å sende alle Toppseriekampene direkte over nett-TV? Slik TV2 gjør med Postenligaen i håndball og Get-ligaen i ishockey? Er det for mye forlangt?

Det jeg har lært fra årets sesong er at damefotballen ikke blir prioritert. Jeg har vært i Vallhall for å dekke Vålerengas damelag noen ganger i år, og jeg kan ikke si jeg har møtt mange andre journalister der. Er jeg derimot på en Tippeligakamp er det flust av journalister. Om du dekker en kvinnekamp må du da få en unik sak! I og med at ingen andre er på plass for å dekke kampen.

Ta turen på en Toppseriekamp neste sesong og gi kvinnefotballen en sjanse!

Når Ingebrigt Steen Jensen har endret mening, kan kanskje du også!?

_________________________

// Andreas Kristoffer Berge //

2 kommentarer »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..